ПУТИН ОТВОРЕНО РЕКАО: Ево шта су главни проблеми Русије

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

20. 07. 2021. у 16:52

БЕЗ обзира на успехе у реализацији националних програма, главни проблеми Русије и даље су сиромаштво и ниска примања многих породица, затим низак ниво медицинских услуга и лоше стање школских зграда, оценио је председник Владимир Путин.

ПУТИН ОТВОРЕНО РЕКАО: Ево шта су главни проблеми Русије

Фото: ЕПА

За време седнице Савета за стратешки развој Русије Путин је инсистирао да се улаже више напора како би се, што пре, смањивао број сиротиње.

Према службеној статистици у Русији је 2020. године 12,1 одсто становништва живело сиромашно. Њихова месечна примања су мања од минималног дохотка који сад износи 12.792 рубља, односно нешто мање од 150 евра.

РАЗЛИКЕ

У Русији се средњом класом сматрају они који месечно зарађују 120.000 рубаља (око 1500 евра). Онај најбогатији слој Руса живи раскошно у вилама и одавно не зна за реч немаштина. Многи од њих имају некретнине на Западу.

Потпредседница владе за реализацију националних пројеката Татјана Голикова је казала да је циљ да се сиромаштво до 2023. године смањи на 10,9 одсто, 2024. на 10,04 одсто, да би 2030. број сиромашних био 6,5 одсто. Путин је инсистирао да се брже и амбициозније смањује сиромаштво повећањем плата.

Голикова каже да ће се смањивати сиромаштво тако што ће се најсиромашнијима повећавати државна помоћ. У Русији од државе разне видове помоћи добија 35 милиона грађана.

Упркос пандемији ковида, планирано је да раст дохотка на крају ове године буде 3,9 одсто. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)