НАЈВЕЋА ПЛУТАЈУЋА СОЛАРНА ЕЛЕКТРАНА НА СВЕТУ: Ова земља од сада има четвороструко више струје из сунчеве енергије

Танјуг

17. 07. 2021. у 10:59

СИНГАПУР је званично представио једну од највећих плутајућих соларних електрана на свету, површине као 45 фудбалских терена, која ће производити довољно електричне енергије за напајање пет погона за пречишћавање воде на том острву.

НАЈВЕЋА ПЛУТАЈУЋА СОЛАРНА ЕЛЕКТРАНА НА СВЕТУ: Ова земља од сада има четвороструко више струје из сунчеве енергије

Фото: ЕПА

Овај пројекат је део напора тог града-државе у југоисточној Азији, с оскудном земљаном површином, да учетворостручи производњу струје из сунчеве енергије до 2025. године како би помогао у борби против климатских промена, известио је Ројтерс.

Соларну фотонапонску (ПВ) фарму капацитета 60 мегавата, која је смештена на једном вештачком језеру у западном Сингапуру, изградила је подружница у власништву компаније Сембкорп Индастри.

Процењује се да би соларна фарма могла помогне смањење емисије угљеника за око 32 килотона годишње, што одговара емисији угленика из 7.000 аутомобила, наводи се у заједничком саопштењу компаније и сингапурске националне агенције за воде ПУБ.

За разлику од конвенционалних кровних соларних панела, плутајући имају бољи учинак између пет и 15 посто због воде која их хлади и јер их не заклањају зграде, речено је на презентацији пројекта.

Да би ублажили забринутост у вези са утицајем оваквих пројеката на животну средину, из ПУБ-а су истакли да је пре постављања соларних панела извршена анализа како би се обезбедило да не буде знатног утицаја на водену флору и фауну зивотиње или квалитет воде.

- Соларна фарма је пажљиво дизајнирана да побољша проток ваздуха и омогући продирање сучеве светлости кроз воду да би она стизала до подводног биљног и животињског света - рекла је Џен Тан, регионална шефица компаније Сембкорп.

Соларни панели су направљени да трају 25 година, а у њиховом одржавању ће као помоћ бити коришћени дронови.

У Сингапуру су у току активности на равоју још четири пројекта плутајућих соларних фарми.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТАРА НАРОДНА ВЕРОВАЊА: Ево зашто не треба убијати змије