СЕВЕРНИ ТОК 2 КНЕДЛА У ГРЛУ: Посета Ангеле Меркел Вашингтону није разрешила једно од горућих питања

И. СТАНОЈЕВИЋ

17. 07. 2021. у 19:40

НЕДОСТАЈАЋЕТЕ ми на будућим самитима. Стварно хоћете - поручио је амерички председник Џозеф Бајден одлазећој немачкој канцеларки Ангели Меркел, током њене последње политичке посете Вашингтону.

СЕВЕРНИ ТОК 2 КНЕДЛА У ГРЛУ: Посета Ангеле Меркел Вашингтону није разрешила једно од горућих питања

Фото АП

Берлинска шефица, која највишу државну функцију напушта у септембру када се у Немачкој одржавају парламентарни избори, узвратила је у присном тону, ословљавајући Бајдена са "драги Џо".

Све ово, ипак, није успело да поправи коначни биланс разговора о "Северном току 2". Бајден и Меркелова нису успели да реше неспоразум око руског гасовода. Сложили су се, међутим, око тога да Москви не треба да се дозволи да користи енергетски извор као оружје притиска на суседе.

- Добри пријатељи не морају да се сложе увек - рекао је Бајден новинарима после две рунде разговора у Белој кући, додајући да су тражили решење за мере које би могли да спроведу уколико Русија почне да представља претњу.

Бајден је изразио забринутост због гасовода вредног 11 милијарди долара, који треба да шаље гас од руског Арктика ка Немачкој преко Балтичког мора, заобилазећи Украјину и лишавајући је вредних транзитних наплата. Вашингтон врши притисак на Немачку да осигура да Русија не може да користи гасовод који је 98 одсто комплетиран, са циљем да нашкоди

Украјини, или било ком савезнику на истоку Европе.

Меркелова је најавила да би Русија могла да се суочи са санкцијама уколико прекрши договор о наставку снабдевања гасом преко Украјине.

Фото ЕПА

Тако је са обе стране Атлантика остала нервоза око тога да ли ће Америка и Немачка успети да превазиђу неслагања око "Северног тока 2", који се приводи крају. Упркос томе што је фокус посете био усмерен на тај главни задатак, уз помињање и осталих горућих тема као што су Авганистан и Кина, страховите поплаве које су захватиле Немачку и део Европе односећи људске животе, наметнуле су се као приоритет. Меркелова је из Вашингтона својим сународницима послала поруку подршке и изразила саучешће породицама погинулих, а њен домаћин је учинио слично, нудећи помоћ САД.

Шефица из Берлина изразила је задовољство сусретом са Камалом Харис, првом дамом потпредседником у Белој кући, са којом је отпочела посету доручком, а потом имала и "слатку паузу", уз суфле и сезонско воће.

ДИПЛОМАТСКИ ОДГОВОР

ЗАМОЉЕНА да упореди свој однос са Џозефом Бајденом и онај са његовим претходником Доналдом Трампом, Ангела Меркел је, како пишу амерички медији, "одговорила дипломатски, да је једино што је увек у интересу сваког немачког канцелара, потреба да сарађује са сваким шефом Беле куће". Потом је, ипак, уз осмех додала да је "данас размена мишљења била веома пријатељска".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)