ПЕНТАГОН ПОТВРДИО: Осумњичени за убиство председника Хаитија обучавани у САД

Новости онлајн

16. 07. 2021. у 14:55

БИВШИ колумбијски војници осумњичени за атентат на Хаитију спадају у хиљаде војника из те земље који су прошли америчку војну обуку.

ПЕНТАГОН ПОТВРДИО: Осумњичени за убиство председника Хаитија обучавани у САД

Фото: Танјуг/АП

Неки од бивших колумбијских војника који су ухапшени због сумње да су умешани у атентат на председника Хаитија учествовали су у програму обуке са америчком војском, наводе из Пентагона.

Мали број приведених Колумбијаца „учествовао је у програмима америчке војне обуке и образовања, док су служили као активни чланови колумбијских војних снага“, рекао је потпуковник ваздухопловства Кенет Хофман, портпарол Пентагона. Пуковник Хофман рекао је да су ове податке открили у бази података о обуци. Навео је да је истрага у току и да не може да пружи додатне детаље, преноси „Волстрит џурнал“.

Америчка војска је шест деценија обучавала хиљаде припадника колумбијских трупа, у Колумбији и у САД. У јуну су колумбијски војници отпутовали у Форт полк у Луизијани да би тренирали заједно са својим америчким колегама, наводи америчка војска.

Колумбија је главни стратешки савезник Вашингтона у региону, од 2000. године прима милијарде долара америчке помоћи, од чега је већина отишла њеним војним и полицијским снагама да повуку герилу која је пре неколико година контролисала територију. Обавештајни подаци колумбијске војске који раде са америчком опремом, обуком и другом помоћи били су кључни у операцијама које су неутралисале трговце дрогом.

Власти Хаитија саопштиле су да је најмање 18 Колумбијаца, од којих су неки бивши припадници војске, ухапшено због умешаности у атентат на председника Жовенела Моиза 7. јула.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)