НОВА ПОЈАВА АФРИЧКЕ СВИЊСКЕ КУГЕ У ЕВРОПИ: Зараза дошла из Пољске, све свиње уништене

Танјуг

16. 07. 2021. у 13:54

ПРВИ случајеви афричке свињске куге потврђени су на фарми свиња у Немачкој, саопштило је данас савезно министарство пољопривреде.

НОВА ПОЈАВА АФРИЧКЕ СВИЊСКЕ КУГЕ У ЕВРОПИ: Зараза дошла из Пољске, све свиње уништене

Фото: Танјуг/АП

Болест је потврђена код свиња на две локације у источној немачкој покрајини Бранденбург, пренео је Ројтерс.

Претходни случајеви су пронађени само међу дивљим животињама, па је 1.267 случајева досад откривено међу дивљим свињама у Бранденбургу, који се граничи са Пољском, где је свињска куга присутна.

Кина и остали купци забранили су увоз немачке свињетине у септембру 2020. године, након што је забележен први случај међу дивљим животињама. Осим Кине, још неки велики азијски увозници донели су исту одлуку, која је и даље на снази,

Куга је откривена на фарми на којој има 200 животиња и на кућном домаћинству на којем има само две свиње, саопштило је министарство здравља покрајине Бранденбург.

Све свиње су уништене.

"Скоро годину дана се боримо против великог притиска због болести која је дошла из Пољске", изјавила је министарка здравља Бранденбурга Урсула Нонемахер.

Према Пољској је изграђена ограда како би се спречио улазак дивљих свиња у Немачку, а успостављено је и шест зона у којима се интензивно лове дивље свиње, додала је министарка.

"Врло ми је жао због првих случајева на фарми свиња, али нажалост овакву могућност никада не можемо да одбацимо", казала је Нонемахер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)