БЕЗ ВАКЦИНЕ НЕМА ПЛАТЕ: Противницима вакцине у Русији смањују могућност да избегну цепљење

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

15. 07. 2021. у 13:39

ЗБОГ рапидног раста оболелих новим сојем корона вируса власти већег броја региона присиљене су да натерају оне грађане који не желе да се добровољно вакцинишу једним од три домаће вакцине.

БЕЗ ВАКЦИНЕ НЕМА ПЛАТЕ: Противницима вакцине у Русији смањују могућност да избегну цепљење

Фото: Profil.ru

Чак у тридесет и једном региону Русије, почеврши од Москве, уведена је обавезна вакцинација у угоститељству и услужним делатностима као и међу чиновницима који примају странке.

У Москви је руководство одлучило да се мора вакцинисати најмање 60 посто запослених у продавницама, ресторанима, фризерајима и другим услужним делатностима. Они морају до 15. августа да приме другу вакцину против короне. Сви запослени у услужним делатностима морају да имају сертификат о вакцинацији.

Министарство рада Русије одлучило је да морају да се вакцинишу и они који раде на дистанци из својих станова. Они који то не желе мораће да престану да раде и неће добијати плату све док се не вакцинишу или до престанка епидемије корона вируса.

Корпорација правника Русије је већ уложила протест, али у Министарству рада се позивају на члан 76. Закона о радним односима у коме се говори о обавезној имунизацији у време епидемија.

- Они који не приме вакцину могу се, не само заразити, него и ширити заразу - поручују из Министарства рада, па сматрају оправданим да они који не желе да се цепе не могу ни да раде, па тако ни да добијају плату.

Руски лекари тврде да је међу оболелима од короне и новог соја све више младих људи који се до сада нису хтели вакцинисати.

Бацили девет хиљада вакцина

У Харкову у Украјини нису поштовали правила чувања вакцина па је 9,5 хиљада "Фајзеровог" цепива неупотребљиво.

Крајем јуна државно предузеће "Укрмедпоставка" довезло је у "Харковско обласно апотечно складиште" 21,6 хиљада доза фајзерових вакцина. Приликом пријема примећено је да због слабог складиштења мораће да се уништи више од девет хиљада доза вакцина.

Лекари су упозорени да не користе вацине којима је истекао рок употребе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)