КРЕМЉ: Политика Кијева је у супротности са очекивањима Украјинаца

Новости онлајн

14. 07. 2021. у 15:16

ВЛАСТИ Украјине води политику која је у супротности са очекивањима Украјинаца, о чему је говорио председник Русије Владимир Путин у свом чланку, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

КРЕМЉ: Политика Кијева је у супротности са очекивањима Украјинаца

Фото: АП Пхото/Павел Головкин

Новинари су током прес конференције подсетили на недавно објављен чланак руског председника Владимира Путина о историјском јединству руског и украјинског народа и коментарима руског председника у вези са том публикацијом. Између осталог је споменута теза Путина о томе да садашња влада Украјине „говори не о народу, већ о избору који су сами направили“.

Пескова су питали и зашто руски председник узима на себе право да говори о избору украјинског народа.

- Председник не узима на себе право да говори о избору украјинског народа. Он у свом чланку говори да, на велику жалост, руководство Украјине долази на власт са једним паролама, обећањима, смерницама, а онда, у реалности спроводи сасвим други приступ - рекао је Песков.

Он је подсетио на тезу Путина о томе да је Украјина „фактички предата на управљање спољним силама по многим аспектима“.

- То је заиста тако. Ми видимо како се из иностранства, фактички одређују судије у Украјини и тако даље. Шта је то него управљање из иностранства. Управо о томе је говорио председник. Док је избор украјинског народа – избор украјинског народа. Украјински народ гласа за политичаре, који иду на изборе са одређеним паролама и обећањима. О томе је такође говорио председник у свом чланку - навео је Песков.

Он је одговорио и на питање о могућим даљим практичним корацима у решавању ситуације на југоистоку Украјине.

- Практични кораци, то је управо оно што се спроводи у оквирима ‘нормандијске четворке’ на разним нивоима. То су и контакти на линији политичких саветника и контакти министара спољних послова, као и контакти на вишем нивоу - рекао је Песков.

- Познато је да је последњих година дошло до озбиљне паузе у том раду, као и до дефицита напретка у испуњавању раније постигнутих договора. Примењују се покушаји да се да динамика овом процесу, али, нажалост, Мински споразуми се не реализују, украјинска страна не реализује. Вероватно је то главни разлог што је дошло до успоравања процеса - навео је портпарол Кремља.

Он је подвукао да реализација Минских комплекса мера је најефикаснија мера за регулисање ситуације на југоистоку Украјине.

Чланак руског председника Владимира Путина „О историјском јединству Руса и Украјинаца“ објављен је 12. јула на руском и украјинском језику на сајту Кремља.

(Спутњик)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)