ОПЕТ ПРОВОЦИРАЈУ РУСЕ: Почињу велике војне вежбе на Црном мору

Новости онлине

11. 07. 2021. у 09:25

НЕДАЛЕКО од бугарског града Варне, на обали Црног мора, почињу велике војне вежбе "Бриз-2021" ("Поветарац"). Учествоваће војници из 14 земаља, пре свега чланица НАТО, али и Украјине.

ОПЕТ ПРОВОЦИРАЈУ РУСЕ: Почињу велике војне вежбе на Црном мору

Фото: Јутјуб/Military Footage Archive - MFA

Како је саопштила прес-служба бугарског Министарства одбране, у маневрима учествује 30 борбених и помоћних бродова, три авиона, осам хеликоптера и око 2.000 припадника оружаних снага чланица НАТО - Бугарске, као и Албаније, Велике Британије, Грузије, Грчке, Италије, Шпаније, Летоније, Пољске, Румуније, САД, Турске, али и Украјине.

На маневрима је предвиђено и учешће Друге сталне војнопоморске НАТО групе и Друге сталне НАТО групе за уклањање мина.

Циљ је увежбавање сарадње у интернационалној средини уз активно учешће локалних органа власти и цивилних организација како би се подигао ниво оперативне компатибилности и сарадње између морнарица.

Вежбе су планске и одвијају се у складу са стандардима и процедурама НАТО, наводи се у саопштењу. Трајаће до 19. јула и одржаваће се у територијалним водама и ексклузивној економској зони Бугарске.

Подсетимо, у Црном мору су одржане међународне војне вежбе Украјине и НАТО „Морски поветарац“ ("Си бриз"). У вежбама, које су завршене јуче, учествовало је 5.000 војника, 40 авиона и 32 брода из 32 земље, укључујући Украјину, САД и земље чланице НАТО-а.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)