РУСИ ИМАЈУ ПЛАН! Направиће нуклеарну електрану на Марсу?

Novosti online

10. 07. 2021. у 12:38

СТРУЧЊАЦИ конструкторског бироа „Арсенал“ (део „Роскосмоса“) предлажу да се на будућој руској бази на Марсу направи нуклеарна електрана за снабдевање инфраструктуре електричном енергијом, а да се за реактор користе технологије направљене за нуклеарни тегљач, наводи се у документима предузећа у које је имала увид РИА „Новости“.

РУСИ ИМАЈУ ПЛАН! Направиће нуклеарну електрану на Марсу?

Фото: Депоситпхотос

Како се наводи, стручњаци предлажу да се „марсовска“ нуклеарна електрана достави у орбиту Црвене планете у саставу нуклеарног тегљача „Зевс“, а да се на површину планете спусти падобраном. Након тога следи пуштање у рад нуклеарке и „напајање марсовске базе“.

Поред тога, нуклеарни тегљач „Зевс“ омогућиће да се успостави „канал предаје информација великом брзином са површине Марса и са свемирских летелица које се налазе у орбити Марса на Земљу “.

Раније је у документима предузећа навођено да руски свемирски нуклеарни тегљач „Зевс“ може бити искоришћен за онеспособљавање свемирских летелица потенцијалних противника и „гађање“ ласером. Према неким информацијама, може бити коришћен у оквиру система ПВО.  

У Русији се од 2010. године ради на стварању елемената нуклеарног тегљача на основу транспортно-енергетског модула са нуклеарном електраном класе мегавата. У јануару 2020. године говорило се о плановима да се 2030. године у орбиту лансира свемирски тегљач на тестирања лета. Након тога би се приступило серијској производњи и комерцијалној употреби. Како је саопштено, нуклеарни тегљач је предвиђен за летове на Месец и планете Сунчевог система.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)