СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА: Користи од вакцине против короне надмашују веома мале ризике

Танјуг

09. 07. 2021. у 23:31

САВЕТОДАВНИ одбор Светске здравствене организације саопштио је данас да користи од мРНА вакцина против корона вируса надмашују веома мали ризик да би оне могле да изазову упалу срца, пошто смањују могућност да дође до хоспитализације и смртних случајева.

СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА: Користи од вакцине против короне надмашују веома мале ризике

Фото АП

СЗО се огласила након што је Европска агенција за лекове (ЕМА) саопштила данас да је њен стручни одбор утврдио да постоји могућност да су вакцине против корона вируса компанија Фајзер и Бионтек и Модерна повезане са врло ретким случајевима болова у грудима и упале срца код појединих људи после вакцинације.

У саопштењу СЗО наводи се да су се два ретка стања - миокардитиса, упалне болести мишићног слоја срца, и болести срчане марамице перикардитиса обично јављала неколико дана након вакцинације, махом код млађих мушкараца после друге дозе.

- Врло ретки случајеви миокардитиса и перикардитиса примећени су након вакцинације мРНА вакцинама против Ковида-19 - наводи се у саопштењу, чиме се мисли на две вакцине које користе мРНА технологију, коју су развиле компаније Фајзер и Бионтек и Модерна.

У саопштењу се напомиње да доступни подаци сугеришу да, у случају појаве миокардитиса и перикардитиса након вакцинације, болести се јављају са генерално благим симптомима и ефикасна терапија је одмор и коришћење нестероидних антиинфламаторних лекова.

- Вакцинисани треба да добију инструкцију да траже хитну медицинску помоћ ако развију симптоме који указују на миокардитис или перикардитис, као што су новонастали и трајни болови у грудима, отежано дисање или лупање срца након вакцинације - додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)