ПС: Забринути смо за безбедност новинара у ЕУ, хитно да реагује Европска комисија

Novosti online

07. 07. 2021. у 11:11

ПОКРЕТ социјалиста изражава огромну забринутост поводом информације да је угледни холандски новинар Питер Р. де Врис упуцан у главу на улици у Амстердаму и да се налази у веома лошем стању.

ПС: Забринути смо за безбедност новинара у ЕУ, хитно да реагује Европска комисија

Фото: Покрет социјалиста

Дубоко нас је потресло рањавање холандског новинара, баш као и убиство новинарке на Малти и новинара у Словачкој.


Сматрамо да је у дужем периоду безбедност новинара угрожена и да су медијске слободе на врло ниском нивоу и у Холандији и у другим земљама чланицама Европске уније.


Зато, тражимо хитну реакцију Европске  комисије.

Сматрамо да би Европска унија морала да хитно формира бар две радне групе које ће бринути о безбедности новинара. Без тако одлучне акције нисмо сигурни да су избори у Холандији, а и читавој Европској унији слободни и могући.


Зато, тражимо да Европска комисија хитно утврди одговорност власти у Холандији и да затражи хитну истрагу поводом рањавања новинара, али и да учини све да се побољшају медијске слободе у Холандији, као и осталим земљама Европске уније у којима се угрожава безбедност новинара.

Покрет социјалиста и наш председник Александар Вулин не могу мирно да посматрају да се услови за рад новинара у Европској унији толико погоршавају.

Позивамо сва новинарска удружења да се прикључе нашем протесту и да заштите своје колеге пред насиљем којим су изложени у Европској унији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему