ЛУКАШЕНКО НА САСТАНКУ О САНКЦИЈАМА: "Минск испуњава своје обавезе"

Новости онлајн

06. 07. 2021. у 11:17

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да Минск испуњава своје обавезе у борби против илегалне миграције и кријумчарења у мери у којој је то неопходно и корисно за земљу.

ЛУКАШЕНКО НА САСТАНКУ О САНКЦИЈАМА: Минск испуњава своје обавезе

Фото: ЕПА/илустрација

- Данас се бавимо тиме, али само онолико колико је потребно и корисно за нашу земљу - рекао је Лукашенко на састанку о супротстављању санкцијама, преноси агенција Белта.

Шеф државе је напоменуо да се Белорусија увек одговорно односила према испуњавању својих обавеза у области неширења нуклеарног оружја, борбе против илегалне миграције, шверца и међународног организованог криминала.

Више од хиљаду илегалних миграната задржано је на граници Литваније и Белорусије од 1. јуна, саопштила је у понедељак премијерка Литваније Ингрида Шимонте. Литванске власти су 2. јула прогласиле ванредну ситуацију у вези са приливом илегалних миграната. Са своје стране, Лукашенко је изјавио да земља више неће задржавати илегалне мигранте у земље ЕУ – због санкција Запада Минск „нема ни новца ни снаге за то“.

Санкције Запада су уцена

Лукашенко је додао и да увођење западних санкција Белорусији представља уцену на међународном нивоу.

- Заправо, употреба рестриктивних мера као инструмента притиска на суверену државу је безакоње и уцена на међународном нивоу. Уцена која се, да вас подсетим, у документима УН и других међународних организација осуђује као неприхватљива мера - истакао је Лукашенко.

Он је наложио влади да разради стратегију која ће омогућити да се умањи ефекат западних санкција и настави даљи развој земље.

- Већ сам говорио: нема никаквих разговора о томе шта негде можемо да пропустимо, смањимо темпо и раст наше економије. О томе не може бити говора. У току је рат - нагласио је председник.  

Председник Белорусије додао је да је разлог за санкције Запада жеља да се „очисти терен за свој бизнис“.

- Све ове ‘промене’ замишљене су са једним циљем: да се очисти терен за свој бизнис. То смо већ видели код наших јужних суседа – Украјинаца. У Украјини су уништили сву производњу, чак и пољопривредну. То желе да ураде и нама - нагласио је Лукашенко.

Белоруски председник објаснио је да „иза санкција стоје одређене корпорације које финансирају политичке интересе низа западних личности. Многе од ових корпорација имају криминалну прошлост“.

Након председничких избора 9. августа 2020. године у Белорусији су почели масовни протести опозиције. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. Осим тога, одржавају се и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра. 

Односи Белорусије са западним земљама нагло су се погоршали након председничких избора. Европска унија није признала изборе као слободне и демократске, а такође ни Александра Лукашенка за изабраног председника. Европска унија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Канада увеле су санкције низу белоруских званичника, као и предузећима повезаним са актуелним властима Белорусије. Касније су ове санкције проширене.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)