ВАКЦИНАЦИЈА ИЛИ СУСПЕНЗИЈА: Италијанска влада поставила ултиматум здравственим радницима

М. Остојић - Рим

04. 07. 2021. у 11:31

ИТАЛИЈАНСКА Влада је 1. априла усвојила Декрет о увођењу обавезне вакцинације санитарног особља, у противном следи суспензија, а остају и без плате до краја ове године.

ВАКЦИНАЦИЈА ИЛИ СУСПЕНЗИЈА: Италијанска влада поставила ултиматум здравственим радницима

Фото Танјуг-АП

Тако је у великом броју региона прошле седмице започела процедура суспендовања након претходног обавештења са понудом да се одмах пријаве за вакцинисање.

Декрет се односи на особље које ради у болницама, старачким домовима, државним и приватним амбулантама, апотекама...

На списку су и ветеринари, психолози, логопеди, нутриционисти, биолози и физотерапеути.

Особље је имало времена да донесе о одлуку о вакцинацији, а онима који су одбили стигло је обавештење о суспензији и укидању плате до краја године.

Последњи епидемиолошки извештај показује да је у последњих 24 сата регистровано 932 нових случајева (претходног дана је било 794), а 22 особе су преминуле.

У болници је тренутно 1.598 људи (84 мање него претходног дана) од којих 204 на интензивној нези.

Региони који су регистровали највећи број заражених су Ломбардија, Кампанија и Сицилија (сви између 140 и 134 новозаражених).

Посебно забрињава ширење соја Делта који је забележен у 18 региона од 20 на Апенинском полуострву и представља 22,7 одсто од свеукупног броја нових случајева.

Из Министарства здравља кажу да то јесте забрињавајући податак, али да уз вакцинацију не би требало да буде новог већег таласа вируса на јесен, с обзиром да вакцине штите и од нових сојева.

Зато је, наводе, неопходно да се што више људи вакцинише, посебно млади и не само првом дозом јер она није довољна за стицање имунитета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)