ШТА СУ ПРИОРИТЕТИ? Путин потписао нову Стратегију националне безбедности Русије

Новости онлајн

03. 07. 2021. у 13:54

РУСКИ лидер Владимир Путин потписао је декрет чиме се усваја нова Стратегија националне безбедности Руске Федерације, објављено је на порталу администрације председника.

ШТА СУ ПРИОРИТЕТИ? Путин потписао нову Стратегију националне безбедности Русије

Фото: AP Photo/Patrick Semansky

Како се наводи, овај декрет ступа на снагу од тренутка његовог потписивања.

Претходно је нову верзију Стратегије националне безбедности усвојио Савет безбедности Русије.

Шта су нови стратешки национални приоритети Русије?

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев је још крајем маја, након што је Путин позвао на разматрање нове стратегије, рекао да ће један од приоритета стратегије бити информациона безбедност јер је то област у којој се јављају нове претње.

Поред тога, како је навео, још један од главних приоритета  биће заштита традиционалних духовних и моралних вредности, културе и историјског сећања, односно борба против ревизије историје.

Такође ће се у новој стратегији говорити о претњама које се стварају захваљујући новим и напредним технологијама, али и у покушајима мешања у унутрашње ствари, додао је.

Нова стратегија чува руске грађане

Како преносе руски медији, нова стратегија такође подразумева и повећање животног стандарда руских грађана, јачање јединства руског друштва, достизање националних циљева економског развоја, као и повећање међународног престижа земље.

Стратегијом је предвиђено и да се подигне ниво предвидивости у земљи, као и поверења и безбедности у међународној сфери, али и ниво адекватног доношења симетричних и асиметричних мера како би се спречиле непријатељске акције других држава које наносе штету суверенитету и територијалном интегритету Руске Федерације.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)