ОКСФОРДОВА СТУДИЈА ПОКАЗАЛА: Трећа доза Астразенеке ствара јак имунолошки одговор

Танјуг

28. 06. 2021. у 18:28

ТЕЋА доза вакцине, коју су развили Универзитет у Оксфорду и компанија Астразенека, производи снажан имунолошки одговор против Ковида-19, саопштили су медицински стручњаци са овог универзитета.

ОКСФОРДОВА СТУДИЈА ПОКАЗАЛА: Трећа доза Астразенеке ствара јак имунолошки одговор

Фото АП

Из Универзитета указују, међутим, да, за сада, нема потврде да је имунизација додатном дозом потребна, посебно имајући у виду несташице вакцина у појединим земљама.

Студија Универзитета Оксфорд показала је да трећа доза вакцине појачава имунолошки одговор антитела, док се имунизација другом дозом може одложити до 45 недеља и такође доприноси јацању имунитета.


Директор Оксфорд вакцина групе Ендрју Полард рекао је да је потврђено да ова вакцина пружа заштиту од актуелних варијанти корона вируса током дужег временског периода што, како је указао, значи да додатне дозе вакцина можда неће бити потребне, преноси Глас Америке.


-Потребно је да будемо у позицији у којој бисмо могли дати додатне дозе уколико се испостави да је то неопходно – али тренутно немамо ниједан доказ да би то могао бити случај. У овом тренутку велики број грађана Велике Британије су комплетно имунизовани. Тако да давање трећх доза, док поједине државе још не располажу вакцинама против корона вируса, није прихватљиво-, рекао је Полард.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)