ЛУКАШЕНКО УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕУ: Белорусија одговорила на санкције Брисела, али то није све

Novosti online

28. 06. 2021. у 18:14

КАО одговор на санкције Европске уније Белорусија забрањује улазак у земљу представницима европских структура и лицима из земаља ЕУ које су допринеле увођењу ограничавајућих мера против Минска, саопштило је белоруско Министарство спољних послова.

ЛУКАШЕНКО УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕУ: Белорусија одговорила на санкције Брисела, али то није све

Фото АП

У саопштењу се додаје да белоруска страна наставља да ради и на другим мерама реаговања, укључујући и економске природе.

Министарство спољних послова Белорусије се нада да званичници ЕУ и њених држава-чланица „схватају штету и бесперспективност одлука о коришћењу приступа силе“ у односима са Минском.

- Предлози белоруске стране о развоју дијалога и сарадње са ЕУ на основу принципа разноправности и узајамног поштовања остају на снази - истакао је спољнополитички ресор.

Истовремено, Белорусија је због санкција Европске уније такође позвала свог сталног представника при ЕУ у Минск на консултације, а амбасадор ЕУ у Белорусији позван је у МИП.

- Данас је у Министарство иностраних послова позван шеф представништва ЕУ у Белорусији Дирк Шубел у вези са ограничавајућим мерама без преседана које је увела Европска унија против Белорусије - наводи се у саопштењу.

Спољнополитички ресор је нагласио да је „амбасадору ЕУ током састанка изнет чврст став белоруске стране о апсолутној неприхватљивости коришћења санкција као инструмента притиска на суверену и независну државу“.

Њему је посаветовано да оде у Брисел на консултације како би свом руководству пренео став Минска.

Истовремено, прес-служба белоруског МИП-а саопштила је да званични Минск почиње да спроводи процедуру за суспендовање споразума о реадмисији са ЕУ, као и да обуставља учешће у иницијативи ЕУ „Источно партнертво“.

- Не можемо да испунимо своје обавезе у оквиру тог споразума у условима санкција ЕУ и ограничења која је увела - преноси прес-служба.

Белорусија са дубоким жаљењем констатује да ће се „принудна суспензија споразума негативно одразити на сарадњу са ЕУ у области борбе против илегалне миграције и организованог криминала“.

Министарство је додало и да Белорусија обуставља учешће у иницијативи ЕУ „Источно партнертво“.

Раније је Европска унија донела одлуку о увођењу секторских санкција против Минска. С тим у вези, из Белорусије је саопштено да ће наредних недеља земља постепено почети да предузима кораке као одговор на нове санкције ЕУ.

(rs.sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)