САНКЦИЈЕ НА МОСКВУ НЕ ДЕЛУЈУ: Француски председник о односу ЕУ и Русије

Горан Чворовић - Стални дописник из Брисела

25. 06. 2021. у 22:25

ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон јуче је после самита ЕУ у Бриселу на којем је једна од главних тема била и однос с Русијом и где се на скупу о томе водила опсежна расправа, нагласио да је јасно наглашена потреба поновног успостављања дијалога.

САНКЦИЈЕ НА МОСКВУ НЕ ДЕЛУЈУ: Француски председник о односу ЕУ и Русије

Фото: Принтсцреен

Макрон је рекао и да су разговори били комплексни, што је нормално, јер немају сви у ЕУ исту прошлост.

- Поздрављам то што смо изашли из логике реакција према Русији. Искључива политика санкција се показала неефикасном. Ми смо данас сила која је најтврђа према Русији, а реч је о нашим суседима - упозорио је Макрон и нагласио да не треба потценити значај ове земље.

Истакао је да ЕУ данас нема стратегију према Русији и да постоји потреба успостављања стратешког дијалога. Рекао је да ЕУ неће попустити око неких питања, као што су Украјина, Белорусија или основне вредности, али и нагласио значај разговора да би се напредовало у односима.

- Не треба ми самит ЕУ да бих видео Владимира Путина. Видео сам га више пута од како сам председник и настављаћу да се срећем с њим. То што нема консензуса око брзог самита уопште није драма. Најважније је што смо коначно направили агенду и сачували заједништво - рекао је Макрон и истакао да је тако "скинут табу" с ове теме.

Додао је да се у том смислу некада праве мали кораци, некада велики, али да се од почетка године напредује у добром правцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)