ИЗ РУСКЕ ДУМЕ ПОРУЧУЈУ ЦРНОГОРЦИМА: Ревидирањем Сребренице ризикујете унутарсрпски раскол

Танјуг

24. 06. 2021. у 00:40

РЕВИЗИЈА процене догађаја повезаних са страдањем у Сребреници из 1995. године, коју спроводе власти Црне Горе, довешће до заоштравања ситуације у региону, сматра председник Комитета Државне думе Русије за развој грађанског друштва, питања друштвених и верских организација Сергеј Гаврилов.

ИЗ РУСКЕ ДУМЕ ПОРУЧУЈУ ЦРНОГОРЦИМА: Ревидирањем Сребренице ризикујете унутарсрпски раскол

Фото: АП

- „Патријарх српски Порфирије потпуно је у праву. Покушаји ревидирања историје, укључујући и драматичне догађаје у Сребреници упркос томе што је доказано да то није геноцид, довешће до компликовања балканског чвора, што је усмерено на погоршање унутарсрпских односа између Црне Горе и Србије, на јачање улоге НАТО и спречавање развоја региона у целини“ - рекао је Гаврилов, преноси Спутњик.

Према његовом мишљењу, чланице НАТО од Црне Горе стварају полигон за геополитичке конфронтације. Гаврилов је додао да се улажу напори да се растури јединство православног, словенског света.

- То што видимо у Украјини је у ствари копија онога што се дешава у Македонији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској, када се предузимају покушаји да се разбије један народ, цивилизација, вера из најразличитијих, често вештачких, разлога... Ту технологију раскола и националистичке хистерије не видимо само на Балкану, него и у другим земљама, укључујући и Украјину“ - оцењује Гаврилов.

Како је истакао, разлог економских успеха Србије је у томе што „она не ратује, гради мирне односе са суседима, али пре свега, Србија високо цени односе са својим историјским савезником - Русијом, против које је одбила да уведе санкције“.

- „То је пример за развој: мир, поштовање интереса националних и верских заједница, историјско пријатељство са Русијом - то је пут на који спољне силе не дозвољавају Црној Гори да стане. То је велики проблем за Црну Гору, њену инвестициону и туристичку атрактивност. Стога се надамо да ће се у Црну Гору вратити верски мир - закључио је Гаврилов.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)