У ЕВРОПИ СИТУАЦИЈА ЕКСПЛОЗИВНА: Руски министар одбране оптужио НАТО за обуздавање Русије и Кине

Д. Д. С.

23. 06. 2021. у 12:05

СИТУАЦИЈА у Европи је експлозивна и захтева доношење одлука о деескалацији, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу и оптужио поједине европске земље да су заинтересоване за ескалацију сукоба са Русијом.

У ЕВРОПИ СИТУАЦИЈА ЕКСПЛОЗИВНА: Руски министар одбране оптужио НАТО за обуздавање Русије и Кине

Фото: AP Photo/Bela Szandelszky/Yuri Kochetkov/Pool photo via AP

Као пример навео је кораке Украјине који су изазвали нову кризу у Донбасу уочи самита НАТО у Бриселу. Шојгу је казао и да је НАТО постао глобални војно-политички савез чији је главни задатак обуздавање Русије и Кине. Додао је да се у Европи појачала тенденција ка повећаној војној конфронтацији.

- Руска страна је предложила бројне мере. На пример, радило се о искључивању подручја извођења вежби која су близу линија раздвајања - рекао је Шојгу на 9. Московској конференцији о међународној безбедности.

Он је додао да НАТО оправдава активан развој регионалног система противракетне одбране (ПРО), између осталог, "обуздавањем" Русије, преноси "Спутњик".

- Још један тренд последњих година постаје све веће распоређивање система ПРО и њихово повезивање са ударним средствима. Руски експерти су више пута указивали на дестабилизујућу улогу противракетне одбране у азијско-пацифичком региону. Наше процене ситуације у потпуности су потврђене у Европи у којој НАТО сада представља регионалну ПРО као један од елемената обуздавања Русије. Стога изјаве о томе да противракетна одбрана није усмерена против Русије и Кине падају у воду - рекао је Шојгу.

Шојгу је приметио да ситуацију компликује чињеница да су након повлачења Вашингтона из руско-америчког Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета уклоњена било каква ограничења у погледу стварања и распоређивања ракета те класе, укључујући и у Азији.

- Са војног становишта, комбинација ударне ракетне компоненте са средствима ПРО може да промени однос снага не само у региону, већ и широм света. Уколико буде донета одлука о размештању ракета средњег домета, та ситуација ће представљати претњу за источне регионе Руске Федерације - упозорио је министар.

Он је оценио да је сада неопходно искористити потенцијал Шангајске организације за сарадњу јер без сарадње са Исламабадом и Техераном немогуће је решити "авганистанско чвориште".

Шојгу је упозорио и на то да низ земаља ствара командне центре чији је главни задатак спровођење офанзивних операција у космосу и сајбер простору.

- Свет се убрзано увлачи у нову конфронтацију која је далеко опаснија него што је то био слуцај током Хладног рата - закључио је Шојгу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)