НА ИВИЦИ СМО ГЛОБАЛНОГ СУКОБА, ДОВЕДИТЕ СЕ У РЕД: Лукашенко послао поруку западним суседима - сутра ће бити касно

Новости онлине

22. 06. 2021. у 22:28

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко је у светлу јачања санкционог притиска на Минск позвао народе западних земаља које се граниче са републиком и Украјине да "дођу к себи" и да изађу на крај са "полуделим" политичарима који су „изгубили додир са реалношћу“.

НА ИВИЦИ СМО ГЛОБАЛНОГ СУКОБА, ДОВЕДИТЕ СЕ У РЕД: Лукашенко послао поруку западним суседима - сутра ће бити касно

Фото: РИА.ру

- Обраћам се пре свега народима наших суседних земаља – Пољацима, Литванцима, Летонцима, Украјинцима – освестите се док није касно, доведите у ред политичаре који су полудели и изгубили додир са реалношћу - рекао је Лукашенко у Бресту на церемонији посвећеној 80. годишњици почетка Великог отаџбинског рата.

Према његовим речима, регион је и сада, "као и пре 80 година", на ивици глобалног сукоба и запитао се да ли су суседи научили лекције из историје.

- Санкције, провокације... Све хоћу да питам: да ли то намерно радите, хоћете да тестирате чврстину граница и патриотизам нове генерације Белоруса? Хајде да пробамо - истакао је белоруски лидер.

Како је истакао, раније су државе „живеле као суседи, делиле парче хлеба“, а људи су посећивали једни друге.

Белоруски лидер је позвао да се сви заједно зауставе код те последње црте, „јер ће сутра бити касно“.

- Хајде да се зауставимо код те последње границе. Сутра ће бити касно. Зар је могуће да ће се међу Украјинцима, Литванцима, Летонцима и Пољацима према којима су се Белоруси одувек односили пријатељски, наћи ти који су спремни да жртвују свој миран живот ради безумља и амбиција појединих руководилаца тих држава, политичара које је, у ствари, баш брига за наш народ и на своје народе, њихове судбине и државност, нашу белоруску државност? - пита се Лукашенко.

Он је истакао да Белоруси своју родну земљу, независност и суверенитет неће никоме дати, да ће издржати „у сваком случају“. Белоруски лидер је такође додао да се за Минск савремени свет не ограничава само на ЕУ – постоји „довољно одговорних земаља“ и целих региона са којима ће Минск наставити да тесно сарађује.

- Истина је на нашој страни и ми смо наследници славног поколења које нам је подарило живот, слободу и независност - поручио је Лукашенко.

Подсетимо, ЕУ је вела четврти пакет санкција против Белорусије, који укључује 78 физичких лица и осам компанија. Њима ће бити забрањен улазак на територију ЕУ, а њихова финансијска средства у земљама ЕУ ће бити замрзнута. Осим тога, спољнополитичка служба ЕУ објавила је изјаву према којој су САД, Канада и Велика Британија увеле синхронизоване са ЕУ санкције против Белорусије.

До сада се на „црној листи“ ЕУ налази 166 физичких и 15 правних лица.

ЕУ тренутно припрема и секторске економске санкције против Минска које могу утицати на прераду нафте и дрвну индустрију. Тачно време увођења ових ограничења засад се не наводи, а медији пишу да би могла да се појаве у августу или септембру.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)