РУСИЈА ПОЧИЊЕ ИСПИТИВАЊА ВАКЦИНЕ ЗА ТИНЕЈЏЕРЕ: "Спутњик ве" за узраст од 12 до 17 година

Новости онлајн

21. 06. 2021. у 11:21

ИНСТИТУТ за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ ће почетком јула спровести клиничка испитивања вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) за тинејџере узраста од 12 до 17 година, рекла је заменица градоначелника Москве за питања социјалног развоја Анастасија Ракова.

РУСИЈА ПОЧИЊЕ ИСПИТИВАЊА ВАКЦИНЕ ЗА ТИНЕЈЏЕРЕ: Спутњик ве за узраст од 12 до 17 година

Фото: ЕПА

Тренутно се врши одабир добровољаца за учешће у прве две, од три фазе истраживања, као што је био случај у испитивањима за грађане старије од 18 година.

- Прва и друга фаза истраживања ће се одвијати у две водеће дечије болнице, Морозовској дечијој болници и Дечијој болници Башљајеве, док ће се трећа фаза организовати у градским дечијим поликлиникама - рекла је Ракова за телевизију „Москва 24“.

Заменица градоначелника је додала да ће се на основу резултата одлучити о укључивању тинејџера у програм вакцинације против ковида 19.

У испитивању ће учествовати 350 особа, од којих 100 у првој и другој фази, а у трећој 250.

Добровољци могу да буду млади људи, који нису прележали корону и који немају контраиндикације на препарат или друге медицинске контраиндикације.

Привремена контраиндикација може бити јака респираторна вирусна инфекција две недеље до датума вакцинације или вакцинација против друге болести, која је била за мање од 30 дана пре вакцинације „Спутњиком Ве" (Sputnik V).

Прва руска вакцина против ковида „Спутњика Ве“ (Sputnik V) направљена је на платформи аденовирусних вектора човека и подразумева примање две компоненте вакцине у размаку од три недеље. У првом случају се користи један аденовирус (АД5), а у другом аденовирус (АД26). Препарати на бази аденовируса човека се масовно примењују већ 50 година.

Вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Ефикасност вакцине износи 97,6 одсто на основу анализе података о 3,8 милиона вакцинисаних држављана Русије, што је више од података које је претходно објавио медицински часопис „Лансет“ (91,6 одсто).

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)