УПОЗОРЕЊЕ ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ: Кини је дат ултиматум

Новости онлајн

21. 06. 2021. у 08:05

ЏЕЈК Саливан, саветник за безбедност америчког председника Џозефа Бајдена, изјавио да Кина има избор или да дозволи још једну међународну истрагу, коју би предводила Светска здравствена организација, о пореклу вируса корона на својој територији или да буде изолована од стране светске заједнице.

УПОЗОРЕЊЕ ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ: Кини је дат ултиматум

Foto AP

Он је то упозорење изнео током интервјуа за америчку ТВ мрежу Фокс њуз.

Упитан да ли ће и председник САД инсистирати на другој међународној истрази о пореклу вируса корона у Кини, односно на томе да она буде независна, Саливан је одговорио да је о томе било речи на недавном самиту Г7 и да је Бајден убедио своје саговорнике да на Кину мора да се изврши притисак. 

Пекингу је, тврди Саливан, дат ултиматум, или да се повинује захтевима и дозволи истраживачима прави рад како би се открило одакле стварно долази ковид 19, или да се суочи са изолацијом међународне заједнице, преноси РТ.

Пекинг је ту изјаву осудио и окарактерисао као озбиљно кршење основних норми међународних односа, оптужујући Г7 за подстицање раздора у време када су потребни заједнички напори.

Нови захтев да се у Кини поново спроведе истрага о пореклу короне стиже након извештаја америчких медија да су се први случајеви оболелих који су имали симптоме попут оних које имају заражени ковидом 19 појавили знатно пре избијања пандемије у лабораторији у Вухану.

Међутим, постоје и истраживања спроведена у САД, а по којима је врло вероватно да је вирус на америчком тлу био присутан такође пре званичног проглашења пандемије.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)