ПУТИНОВИ АДУТИ ЗА ТРИЈУМФ: Шојгу и Лавров су ту, али не и Медведев који треба да остане на челу Јединствене Русије

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

21. 06. 2021. у 06:53

ДА Владимир Путин искрено мисли да су септембарски избори за Думу изузетно важни доказ је да је на сам врх изборне листе поставио два најпопуларнија руска министра - Сергеја Шојгуа (66) и Сергеја Лаврова (71).

ПУТИНОВИ АДУТИ ЗА ТРИЈУМФ: Шојгу и Лавров су ту, али не и Медведев који треба да остане на челу Јединствене Русије

Фото: Танјуг/АП

За многе је ипак изненађење што листу не предводи и председник Јединствене Русије, бивши председник и премијер Русије, Дмитриј Медведев (55).

Неоспорно је да су министар одбране Шојгу и министар спољних послова Лавров већ више година по свим социолошким истраживањима у врху најпопуларнијих руских политичара као доказане патриоте. Путин зна да Јединствену Русију многи називају партијом чиновника или "синдикатом моћних чиновника".То је партија у којој нема јаких личности и она се деценијама "шлепа" на угледу који има Владимир Путин. То је главни разлог због чега Путин жели да на изборе изађе са људима којима народ верује.

И једног и другог одлично знају и у Србији где су они много пута долазили.

Без обзира на то што Дмитриј Медведев неће бити на челу изборне листе, упућени тврде да ће он остати на челу партије Јединствена Русија. Путин жели да странка и на јесењим изборима добије већину, па је то разлог што је на врх листе ставио људе са неоспорним ауторитетом.

Осим Шојгуа и Лаврова, на листи је и Денис Проценко, главни лекар 40. болнице, познатије као Комунарка, у Подмосковљу, која је примила највише оболелих од короне. Проценко је и кад је био заражен ковидом 19 остао у свом кабинету одакле је руководио болницом. Да се види да Путин жели да се обнови састав посланика Думе из Јединствене Русије показује и то да су међу првих пет на изборној листи и Ирина Шмељова, копредседник Руског народног фронта, као и опуномоћеница за права деце Ана Кузњецова.

Избори су најављени за 19. септембар 2021, а бира се 225 посланика по партијским списковима и још 225 у једномандатним окрузима, дакле укупно 450 посланика. Мада ће за изборе партије представити своје програме, досадашња пракса показује да њих ретко ко чита и анализира већ се гласачи опредељују за њима позната имена. Због тога је до сада у Јединственој Русији било много бивших познатих спортиста, као и телевизијских новинара.

И друге партије које већ сада имају своје посланике у Думи најавиле су да ће на списковима бити нови људи.

НАВАЉНИ ЗА ПАРЛАМЕНТ

ЗА изборе се припремају и оне политичке снаге које припадају "ванпарламентарној опозицији". Очекује се да ће и присталице Алексеја Наваљног, који се сада налази у затвору, покушати да добију довољан број гласова да уђу у парламент. У наредна три месеца партије ће покушати да убеде бираче да ће им баш они побољшати стандард и доказати да се ипак може победити корупција која је захватила многе сфере где се окреће буџетски новац или онај део чиновника који држи печат у рукама којим се решавају судбине разних пројеката.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)