КРИТИЧНА СИТУАЦИЈА У БРАЗИЛУ: Број жртава ковида-19 премашио пола милиона

Танјуг

20. 06. 2021. у 08:28

БРОЈ смртних случајева међу ковид пацијентима у Бразилу премашио је пола милиона у Бразилу, а стручњаци упозоравају на опасност од даљег ширења вируса због спорог спровођења вакцинисања и почетка зиме на јужној полулопти.

КРИТИЧНА СИТУАЦИЈА У БРАЗИЛУ: Број жртава ковида-19 премашио пола милиона

Фото АП

Из Здравственог института Фиокруз стиже упозорење да је ситуација критична и да је "свега 15 одсто пунолетних грађана потпуно вакцинисано", преноси ББЦ.

Иако се вирус наставља да се шири, председник Бразила Жаир Болсонаро одбија да подржи превентивне антиепидемиолошке мере попут социјалног дистанцирања.

Конгрес истражује поступање владе током пандемије, а председник Болсонаро био је жестоко критикован због неспровођења координираног националног одговора на заразу и због свог скептицизма према вакцинама и рестриктивним мерама као што су закључавање и ношење заштитиних маски.

Опозиција оптужује председника да је из политичких разлога одлагао куповину вакцина и да је смишљено и доследно умањивао озбиљност ситуације и тежину пандемије.

У суботу су широм Бразила протестовале хиљаде људи против владе, тражећи опозив Болсонара и брже спровођење програма вакцинације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)