ПРВА РЕАКЦИЈА НАТО ПАКТА: "Русија да не излази из Споразума о отвореном небу"

Новости онлајн

18. 06. 2021. у 20:53

ДРЖАВЕ-чланице НАТО-а жале због одлуке Русије да изађе из Споразума о отвореном небу, наводи се у изјави Северноатланске алијансе данас у Бриселу.

ПРВА РЕАКЦИЈА НАТО ПАКТА: Русија да не излази из Споразума о отвореном небу

Фото: Депоситпхотос

- Дубоко жалимо због тога што је Русија одлучила да изађе из Споразума о отвореном небу, важног правно обавезујућег документа који омогућава транспарентност, сигурност и стабилност, а такође доприноси и узајамном поверењу у евроатлантски регион - наводи се у изјави.

У документу се наводи да је Русија наводно „током низа година одбијала да у потпуности испуњава своје обавезе према Споразуму о отвореном небу, између осталог уводећи неодговарајућа ограничења на летове изнад Калињинградске области и у близини своје границе са Грузијом“.

- Ми смо неколико пута позивали Русију да у потпуности поштује споразум и предузимали многобројне мере, између осталог и током 4. Конференције посвећене деловањима Споразума о отвореном небу, како бисмо конструктивно решили преостала питања поштовања споразума. Уместо тога, Русија није узела конструктивно учешће и није предузела кораке како би се вратила потпуном поштовању споразума - тврди Алијанса.

У изјави се наводи да су се „Сједињене Америчке Државе позивале на одбијање Русије да у потпуности поштује Споразум о отвореном небу, као важног фактора у својој одлуци да изађе из споразума у новембру 2020. године и да НАТО дели забринутост САД“.

- Ми смо, као и раније, привржени контроли конвенционалног наоружања као кључног елемента евроатлантске безбедности. Поново изјављујемо да смо у потпуности привржени смањењу војног ризика, спречавању конфликата, изградњи поверења и на тај начин доприносу миру и сигурности. Ми настављамо да тежимо конструктивним односима са Русијом, када поступци Русије то дозвољавају. Позивамо Русију да искористи преосталих шест месеци пре ступања на снагу своје одлуке о повлачењу, да је преиспита и врати се потпуном поштовању Споразума о отвореном небу - наводи се у документу.

Раније је Министарство спољних послова Русије изјавило да Русија чини све како би сачувала споразум и да је сва одговорност за његов крах на Америци. Како су навели у Министарству спољних послова Русије Американци се активно залажу за транспарентност у војној области „само у оним случајевима када очекују да кроз њу остваре неке од својих предности“.

 - Када је реч о мерама транспарентности које утичу на њихову територију, они се повлаче и почињу да стварају препреке за спровођење таквих споразума, притом не размишљајући ни о европској безбедности, ни о забринутости савезника, нити о процени сопствених преговарачких могућности - наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Министарство спољних послова Русије наводи да ситуација са овим споразумом показује да покушаји да се постигну једностране предности, уз занемаривање интереса и забринутости Москве - немају перспективу. У руском министарству су позвали западне партнере да схвате да не могу да обезбеде своју сигурност без узимања у обзир безбедносних интереса Русије и њених савезника.

Подсетимо, Москва је у јануару 2021. године покренула процедуру изласка из Споразума о отвореном небу. По мишљењу Русије, акције Вашингтона су значајно нарушиле равнотежу интересе две државе. Председник Русије Владимир Путин потписао је 7. јуна Закон о раскидању Споразума о отвореном небу који ће ступити на снагу 18. децембра 2021. године.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)