РЕКОРДАН БРОЈ ЉУДИ РАСЕЉЕН БЕЗ ОБЗИРА НА ПАНДЕМИЈУ: Без дома остало двоструко више него пре десет година

Novosti online

18. 06. 2021. у 12:01

УПРКОС пандемији корона вируса прошле године је широм света расељено више људи него икад раније. Укупно 82,4 милиона људи било је присиљено да напусти своје домове због сукоба, прогона и насиља у 2020, известила је агенција УН за избеглице (УНХЦР).

РЕКОРДАН БРОЈ ЉУДИ РАСЕЉЕН БЕЗ ОБЗИРА НА ПАНДЕМИЈУ: Без дома остало двоструко више него пре десет година

Фото: Танјуг/АП Пхото

То је двоструко више него пре десет година и пораст од четири одсто у односу на 2019. годину. Климатске промене такође терају све више људи да беже јер више не могу да преживе у својим матичним земљама.

Будући да су многе државе затвориле своје границе током пандемије, нови дом је пронашло мање избеглица него било када у готово две деценије.

- Забележен је драстичан пад новог насељавања избеглица, прошле године пресељено је само 34.400 људи, најнижи ниво у последњих 20 година - рекао је УНХЦР.

Знатно више од половине људи расељено је у властитој земљи. Од оних који су побегли у иностранство, 86 одсто су прихватиле земље у развоју. Више од две трећине оних који су побегли отпада на Сирију 6,7 милиона избеглица, Венецуелу четири, Авганистан 2,6, Јужни Судан 2,2 милиона и Мјанмар 1,1 милиона људи. Турска је на првом месту у свету по броју примљених људи, а следе је Колумбија, Пакистан, Уганда и Немачка.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)