ТОКОМ КОРОНЕ ПОРАСТ СУКОБА: Окршаји широм света повећали се девети пут у 12 година

Д. Д. С.

17. 06. 2021. у 14:23

Ниво сукоба у свету повећао се од избијања пандемије, према годишњем Глобалном индексу мира, који је објавио Институт за економију и мир. Извештај које процјењује стање 2020. показује да су се сукоби широм света повећали девети пут у 12 година.Свеукупно Глобални индекс мира забележио је више од 500 насилних догађаја повезаних с пандемијом између јануара 2020. и априла ове године.

ТОКОМ КОРОНЕ ПОРАСТ СУКОБА: Окршаји широм света повећали се девети пут у 12 година

Фото: ЕПА

Премда се свеукупни ниво сукоба и тероризма смањо 2020, политичка нестабилност и насилни пртести су се, истиче се, повећали, а процењује се да ће економски утицај пандемије стварати даље несигурности. Опоравак ће, каже се, вероатно бити врло неједнак, што би могло узроковати даље продубљивање пукотина.

У 25 земаља било је више протеста него пре, док се само у осам земаља та категорија побољшала. Протести су се повећали у Белорусији, Мјанмару и Русији, али грађански нереди оштро су порасли и у САД, не само због пандемије већ и због раста покрета "Блек лајвс метер" и насртаја на амерички Капитол у Вашингтону у јанауру.

У Авганистану, Бразилу, Јужној Африци и Мексику више од пола становништва и даље наводи да је насиље највећи ризик њиховој сигурности у свакодневном животу. У извештају се наводи да је Авганистан најмање мирољубива земља у свету, а следе га Јемен, Сирија, Јужни Судан и Ирак.

С друге стране Исланд је поновно на врху као најмирољубивија земља, а на том је месту од 2008. Као регија, Европа је такође најмирољубивија, према индексу, али се и ту повећала политичка нестабилност.

Глобални индекс мира покрива 99,7 посто светског становништва, а процењује ситуацију на темељу 23 квалитативна и квантитативна показатеља групирана у трима подручјима - текући сукоби, сигурност и милитаризација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)