НАЈВЕЋА ПОБЕДА ПУТИНА НА РАЗГОВОРУ СА БАЈДЕНОМ: Из Кремља открили шта је позитивни исход самита САД и Русије

Танјуг

17. 06. 2021. у 11:10

РУСИЈА позитивно оцењује чињеницу што Сједињене Државе директно не окривљују руске власти за најновије сајбер нападе, изјавио је данас портпарол руског председника Дмитриј Песков.

НАЈВЕЋА ПОБЕДА ПУТИНА НА РАЗГОВОРУ СА БАЈДЕНОМ: Из Кремља открили шта је позитивни исход самита САД и Русије

Фото: ЕПА

- Пре и током јучерашњге самита (председника Русије и САД, Владимира Путина и Џоа Бајдена, у Женеви), уочено је да нико не криви руску владу, и да нису изнете оптужбе против руске стране - нагласио је Песков у интервјуу за радио "Ехо Москве", а преноси агенција Тасс.

- Ово је веома важно. Ми то схватамо врло позитивно - казао је он.

Преговори вођени између двојице лидера су, према његовим речима, били више "са знаком плус", пошто су две стране успеле да разумеју у којим областима могу да имају интеракцију, а где она није могућа.

Званична Москва је, како наводи, од самог почетка самита упозоравала да нема велика очекивања од преговора, "али сада можемо рећи, првенствено на основу процене самог председника, да су преговори више били са знаком плус".

Самит је био продуктиван "са становшта да су лидери имали прилику да директно изразе своје ставове и разумеју више или мање тамо где могу да имају интеракцију, а где интеракција тренутно није могућа због потпуног разилажења у ставовима", рекао је Песков.

Указао је да би САД и Русија требало да пожуре и да седну за преговарачки сто како би дискутовале о стратешкој стабилности и контроли наоружања.

Навео је да су Путин и Бајден били подељени око питања Белорусије, као и да САД нису изнеле никакве предлоге о размени руског блогера Алексеја Наваљног за неке од руских држављана који су у затвору у САД.

Песков је рекао да на самиту није постигнут никакав споразум о сајбер безбедности, али да су се две стране сагласиле да морају да покрену дијалог о том питању.

Портпарол руског председника је изјавио и да ће се руски амбасадор у року од неколико дана вратити у Вашингтон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)