РЕАКЦИЈЕ РУСКИХ ПОЛИТИЧАРА НА СУСРЕТ ПУТИНА И БАЈДЕНА: Цео свет одахнуо након ових речи двојице председника

Новости онлајн

16. 06. 2021. у 22:46

БРОЈНИ руски политичари поздравили су заједничку изјаву председника Русије и САД, Владимира Путина и Џоа Бајдена у којој су лидери истакли да никада не сме доћи до нуклеарног рата. Како кажу, целом свету је након тих речи лакнуло.

РЕАКЦИЈЕ РУСКИХ ПОЛИТИЧАРА НА СУСРЕТ ПУТИНА И БАЈДЕНА: Цео свет одахнуо након ових речи двојице председника

Бајден и Путин се сретали 2011. / Фото АП

Самит Путина и Бајдена у Женеви трајао је четири и по сата, укључујући и паузу између првог и другог дела. Руски лидер је на конференцији за новинаре рекао да су преговори били добри.

Продуктиван сусрет

С тим у вези, председник Комитета за међународне послове Савета федерације Русије Константин Косачов оценио је да се преговори двојице лидера могу сматрати успешним.

Он је прецизирао да је чињеница да су постигнути договори о консултацијама у погледу стратешке безбедности, сајбер-безбедности, као и повратка амбасадора Русије и САД на посао, довољна да би се тај састанак сматрао продуктивним.

Има наде за побољшање ситуације у Донбасу

Заменик администрације руског председника Дмитриј Козак каже да се након преговора двојице лидера појавила нада за побољшање ситуације око Донбаса. 

- Рекли смо да су Мински споразуми безалтернативна основа за политичко, мирно решавање сукоба. Треба поштовати те споразуме, пре свега у политичкој сфери - рекао је он и додао да се са тим сложила и америчка страна.

Како је рекао, „ако америчке колегу успеју да утичу, пре свега, на став Кијева, постоји шанса да ће се нешто померити са мртве тачке“.

Неприхватљивост нуклеарног рата – најважније достигнуће самита

Истовремено, бивши заменик генералног секретара УН, председник Руског јавног савета за међународну сарадњу и дипломатију Сергеј Орџоникиндзе сматра да је најважније достигнуће самита заједничка изјава о неприхватљивости нуклеарног рата.

- То је најважније достигнуће самита. Изванредно је достигнуће што смо у данашњој стварности добили од САД сагласност на такву фразу, упркос геополитичким разликама. Сва остала питања, на пример о трговини и тако даље могуће је решити, али то може да се учини само у условима мира. У тим условима су могући преговори о свим другим питањима - оценио је он.

Целом свету лакнуло – неће бити рата

Заједничку изјаву Путина и Бајдена прокоментарисао је и лидер Либерално-демократске партије Русије Владимир Жириновски, рекавши да је свет одахнуо након речи двојице председника да је нуклеарни рат недопустив.

- Данас је цело човечанство престало да дише приликом руковања двојице великих лидера – председника Русије и САД. Они заиста владају светом. И данас, увидевши њихова лица, целом свету је лакнуло јер неће бити рата“, написао је политичар на свом Телеграм-каналу.

Горбачов: Путин и Бајден потврдили моју и Реганову формулу

Истовремено, и бивши председник Совјетског Савеза Михаил Горбачов поздравио је Путинову и Бајденову изјаву.

- Пут до тог сусрета је био тежак. Поново се присећам како смо ишли на наш први састанак са бившим председником САД Роналдом Реганом и на крају усвојили заједничку изјаву. Сада видим да су председници Русије и САД потврдили нашу фразуо недопустивости нуклеарног рата. Такође, није мање важно што ће на тој основи бити покренуте комплексне консултације о стратешкој стабилности и нуклеарном оружју. Желим им успех - изјавио је Горбачов.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)