ПУТИН СЕ ОБРАТИО НАКОН САСТАНКА СА БАЈДЕНОМ: Цео свет је ово чекао - ово су детаљи разговора двојице председника

Новости онлајн

16. 06. 2021. у 18:17

РУСКИ председник Владимир Путин изјавио је на конференцији за новинаре након самита са својим америчким колегом Џозефом Бајденом да су преговори били „добри“.

ПУТИН СЕ ОБРАТИО НАКОН САСТАНКА СА БАЈДЕНОМ: Цео свет је ово чекао - ово су детаљи разговора двојице председника

Фото: Tanjug/Denis Balibouse/Pool Photo via AP

Како је рекао, Русија и Америка показале су спремност да пронађу начин за решавање актуелних проблема.

Према његовим речима постигнут је договор да се покрену консултације по питању стратешке стабилности на институционалном нивоу.

Такође је постигнут договор и да се амбасадори Русије и САД врате на своје послове.

Говорећи о Украјини, Путин је рекао да се тема уласка Украјине у НАТО са Бајденом дотакао „овлаж“, будући да о томе, како је рекао, нема о чему да се разговара.

Када је реч о обавезама Русије око Украјине, Путин је рекао да је реч само о једној ствари, а то је реализација Минских споразума и то у случају ако је Кијев на то спреман.

- Није било никаквог непријатељства током преговора, наш сусрет је одржан у „принципијелном маниру“. По многим питањима наши ставови се мимоилазе, међутим, ја сматрам да је била показана жеља да се обе стране међусобно разумеју како би пронашли пут да се ставови приближе. Разговор је био конструктиван - нагласио је.

Према његовим речима постигнут је договор да се покрену консултације по питању стратешке стабилности на институционалном нивоу.

Такође је постигнут договор и да се амбасадори Русије и САД врате на своје послове.

Говорећи о Украјини, Путин је рекао да се тема уласка Украјине у НАТО са Бајденом дотакао „овлаж“, будући да о томе, како је рекао, нема о чему да се разговара.

Када је реч о обавезама Русије око Украјине, Путин је рекао да је реч само о једној ствари, а то је реализација Минских споразума, са чим је сагласан и Бајден, и то у случају ако је Кијев на то спреман.

У осврту на војне вежбе, Путин је рекао да Русија спроводи маневре на својој територији, као и САД, међутим то не ради на начин да довлачи своју војну технику до америчких граница.

Почињу преговори о сајбер безбедности

Путин је рекао да ће САД и Русија покренути консултације по питању сајбер безбедности.

- Договорили смо да покренемо консултације на ту тему. Према мом мишљењу, то је од пресудне важности - рекао је Путин.

Навео је и да је питање сајбер безбедности једнако важно за Русију колико и за САД.

О Арктику детаљно разговарали

Путин је рекао да је са Бајденом детаљно разговарао о Арктику.

Како је навео, нема основа за забринутост Америке по питању милитаризације Арктика јер Русија тамо искључиво обнавља уништену инфраструктуру.

Такође је рекао и да је дубоко уверен у то да Русија и Америка могу да сарађују на Арктику.

Дотакао се и питања пролаза бродова других држава по унутрашњим морима Арктика рекавши да давање дозволе за тако нешто јесте суверено право Русије, али да Москва то право не злоупотребљава.

Бајден ме није звао у госте, нисам ни ја њега

Путин је рекао и да га Бајден није звао у госте, самим тим га ни он за сада није позвао да допутујуе у Русију.

Како је објаснио, за тако нешто је потребно са се створе услови.

Упитан од стране новинара „шта је видео у очима Бајдена“, Путин је рекао да „о његовој души не може ништа да каже, али да је Бајден веома одмерен и конструктиван саговорник“.

О Наваљном

Одговарајући на питање новинара о блогеру Алексеју Наваљном, Путин је рекао да је он у затвору јер је свесно прекршио закон Руске Федерације, напустио територију земље и није се јављао органима безбедности будући да је у том тренутку био на одслужењу условне казне.

„Није се јавио органима власти након што је пуштен из болнице из Немачке, игнорисао је закон, због чега је и подигнута потерница. Моје полазиште је да је он свесно ишао на то да буде ухапшен. Он је учинио оно што је хтео, о чему још треба да разговарамо“. рекао је Путин.

Трговински односи

Ограничења које је Америка увела Русији у сфери економско-трговинске сарадње јесу прикочиле развој руске економије, али ништа критично, изјавио је Путин.

Говорећи о перспективи руско-америчке економске сарадње, Путин је рекао да ће све зависити од америчке стране.

- То не зависи од нас, већ од америчке стране. Нисмо ми били ти који су уводили ограничења - нагласио је руски председник.

О вакцинама

Током преговора било је речи и о вакцинама против вируса корона, иако је та тема само површно дотакнута, рекао је Путин.

Тим речима је Путин прокоментарисао питање новинара да ли ће доћи до узајамног признања вакцина, како са америчке, тако и са руске стране.

О слободи медија

Путин је рекао и да га је Бајден питао о пословању радија „Слобода“ у Русији будући да је та станица проглашена као страни агент у Русији и то као одговор на одлуку власти САД да страним агентом прогласе телевизију РТ.

Навео је и да је рекао Бајдену да телевизија РТ испуњава све захтеве америчких власти, док амерички медији у Русији то не поштују.

Џозеф Бајден и Владимир Путин разговарали су у вили Ла Гранж у Женеви, на свом првом састанку, о широкој лепези нагомиланих проблема у свету и о односима две светске силе - билатералним везама, проблемима у вези са стратешком нуклеарном стабилношћу, наводном руском уплитању у изборе, хаковању и другим питањима, укључујући сарадњу у борби против ковида 19 и регионалне сукобе.

Ово је њихов први званични сусрет као два председника. Међутим, питање је да ли ће састанак оправдати епитет историјског, или ће конкретни договори изостати, а односи двеју земаља остати на ниској комуникацијској фреквенцији јер разговори председника долазе у тренутку када су односи Америке и Русије малтене дотакли дно, како тврде обе стране.

Путин и Бајден су се приликом сусрета руковали.

Уочи почетка самита званичника САД и Русија, председник Швајцарске пожелео је Путину и Бајдену успешан дијалог.

Амерички председник је рекао Путину да је састанак очи у очи користан, и да је ће са Путином разговарати о питањима из сфере потенцијалних сарадника, али и о несугласицама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)