ОДБИЈАЊЕ, ОБУЗДАВАЊЊ И САРАДЊА: Три принципа нове стратегије ЕУ према Русији

Новости онлајн

15. 06. 2021. у 22:50

Нова спољнополитичка стратегија Европске уније према Русији биће заснована на три принципа: одбијање, обуздавање и сарадња, изјавио је високи представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борељ.

ОДБИЈАЊЕ, ОБУЗДАВАЊЊ И САРАДЊА: Три принципа нове стратегије ЕУ према Русији

Ђозеп Борељ / Фото ЕПА

- Морамо истовремено да одбијамо, обуздававамо и сарађујемо - рекао је он током говора у аналитичком центру Немачки Маршалов фонд у Бриселу.

Иначе, Борељ је ту стратегију припремио за самит ЕУ у Бриселу који ће бити одржан 24-25. јуна, а представиће је детаљно у среду на конференцији за штампу у Бриселу пред почетак руско-америчког самита у Женеви.

Током обраћања он није поменуо да је приступ који је предложио практично копија „двојаког приступа“ према Русији који НАТО примењује од 2014. године, а који се састоји од истовременог обуздавања и дијалога.

- Морамо да одбијамо покушаје Русије да се меша у наше демократске процесе, да обуздавамо њен утицај и дезинформације, а да притом наставимо дијалог на теме од обостраног интереса. Примера ради, то су ирански нуклеарни програм, блискоисточно питање и енергетска безбедност - објаснио је Борељ.

Заменик шефа Европске комисије Маргаритис Шинас изјавио је у уторак у Бриселу да је ЕК разговарала о предлозима Бореља. Након што их он представи широј јавности, министри спољних послова ЕУ размотриће предлоге 21. јуна, а коначно мора да их одобри самит ЕУ 24-25. јуна.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)