ЗДРУЖЕНИ ТЕХНОЛОШКИ УДАР НА КИНУ: Америка и ЕУ се удружују, пишу се нова правила

Новости онлине

15. 06. 2021. у 14:27

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе и Европа ће формирати заједнички технолошки савет за израду нових глобалних трговинских правила.

ЗДРУЖЕНИ ТЕХНОЛОШКИ УДАР НА КИНУ: Америка и ЕУ се удружују, пишу се нова правила

Фото Танјуг/АП

Како извештава Си-Ен-Би-Си, "САД и Европа ће објавити данас нову заједничку технолошку и трговинску иницијативу, у оквиру овонедељних ширих далекосежних напора америчког председника Џоа Бајдена да окупи европске савезнике и супротстави се растућем утицају Кине".

Америчко-европски савет за трговину и технологију имаће три главна циља: да успостави нове глобалне трговинске стандарде за технологије у успону, да унапреди демократске вредности на интернет мрежи, и да нађе модалитете за сарадњу САД и ЕУ на истраживањима и развоју иновација.

Џејк Саливан, амерички саветник за националну безбедност изјавио је на брифингу за новинаре да ће крајњи исход ове иницијатове бити да "демократије, а не било ко други, не Кина или друге аутократије, пишу трговинска и технолошка правила за 21. век", додаје Си-Ен-Би-Си.

На америчкој страни, трговинским саветом ће председавати државни секретар Антони Блинкен, министарка трговине Ђина Рејмондо и трговинска представница и амбасадорка Кетрин Таи, рекао је један званичник из Бајденове администрације, који је о овом питању информисао новинаре под условом анонимности док трају актуелни преговори.

Други специфични циљеви савета укључују: координацију стандарда у области нових технологија, као шти су вештачка интелигенција, квантно рачунарство и биотехнологије, затим налажење начина да ланци снабдевања постану отпорнији и мање зависни од Кине, наставак реформисања Светске трговинске организације и координација регулативе за технолошке платформе.

(Sputnjik)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)