ОПАСАН ПОТЕЗ АЛИЈАНСЕ: НАТО одбацио Путинов предлог

Novosti online

14. 06. 2021. у 19:27

ЛИДЕРИ држава НАТО-а нису прихватили предлог Русије да се уведе мораторијум за распоређивање ракета средњег и кратког домета у Европи, након суспензије Споразума о ракетама, наводи се у финалном саопштењу Алијансе.

ОПАСАН ПОТЕЗ АЛИЈАНСЕ: НАТО одбацио Путинов предлог

Фото: ЕПА/Депоситпхотос/илустрација

- Предлог Русије о мораторијуму на распоређивање ракета средњег и кратког домета у Европи је у супротности са једностраним распоређивањем таквих система на овом континенту и не би спречило Русију да повећа потенцијал ових ракета ван своје европске територије. Због тога, овај предлог не изазива поверење и није прихватљив - наводи се у документу.

У исто време, државе НАТО-а су саопштиле да су, као и пре, спремне за отворени разговор о питањима контроле наоружања и дијалог, транспарентност и мере јачања поверења.

При томе, Алијанса ће наставити да одржава потенцијал НАТО-а у области обуздавања и одбране.

- Северноатлански савез ће и да даље пажљиво и одговорно да реагује на значајне ризике за безбедност држава НАТО-а које долазе од ракете 9М729 и других ракета средњег и кратког домета - наводи се у документу.

Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета је престао да важи 2. августа 2019. године. Руски лидер Владимир Путин је изјавио да је Москва спремна да не распоређује ракете 9М729 на европском делу земље, али уз реципрочне кораке НАТО-а. Такође је предложио Алијанси да се тестирају системи „Еџис ашор“ са лансерима Мк-41 у базама у Европи и 9М729 у објектима у Калињинграду.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)