БАЈДЕН УВРЕДИО ПУТИНА: Амерички председник руског лидера назвао аутократом

Novosti online

13. 06. 2021. у 18:52

АМЕРИЧКИ председник Џозеф Бајден је на прес конференцији на завршетку самита Г7 објаснио зашто не жели да одржи заједничку конференцију за новинаре са својим руским колегом Владимиром Путином након састанка у Женеви рекавши да овде „није реч о којекаквом такмичењу ко ће боље наступити“.

БАЈДЕН УВРЕДИО ПУТИНА: Амерички председник руског лидера назвао аутократом

Фото: Танјуг/АП Пхото

Како је појаснио, он ће на својој самосталној конференцији за новинаре јасно назвати све услове побољшања односа са Москвом.

Бајден, који ће се сусрести са Путином у Женеви 16. јуна, рекао је и да њих двојица неће тражити разлог за конфликт, већ ће ићи да реше питања за која сматрају да нису у складу са међународним нормама.

- Суштина је да је најбољи начин да решимо проблеме – да се сусретнемо и одржимо разговор. Знам да не сумњате да ћу бити врло директан - истакао је Бајден.

Подсетимо, медији су недавно писали зашто Бајден не сме да се усуди на заједничку конференцију за медије са Путином и објашњавали да је главни разлог још свеже сећање на фијаско који је од Путина у Хелсинкију претрпео Доналд Трамп.

Бајден Путина назвао аутократом

Бајден је такође рекао и да не може да дâ гаранције да ће успети да промени ставове Русије, притом назвавши свог руског колегу „аутократом“.

- Нема гаранције да могу да променим понашање човека или политику земље. Аутократе имају огромну власт, они не морају да се правдају пред друштвом. Веома је могуће да моји одговори Путину неће променити његове ставове и да ће наставити да води своју политику у сличном маниру - казао је.

Амерички председник је одговорио и на питање зашто Путин не мења своје ставове упркос притисцима Вашингтону рекавши са осмехом: „Зато што је он Владимир Путин“.

Постоје многе сфере у којима можемо да сарађујемо

Бајден је рекао и да постоје бројне сфере у којима Америка и Русије могу да сарађују, те је као примере назвао Сирију и Либију.

- Русија има сопствене дилеме, проблеме са економијом, са ковидом, као и са Европом, али и Блиским истоком. Међутим, постоји много тога где можемо да сарађујемо, укључујући Либију и Сирију.

- Русија је спроводила активности за које сматрамо да крше међународно право, али је уједно и загризла већи залогој него што може да сажваће. На пример – обнова Сирије и Либије. Они су тамо присутни, али немају могућност да заведу ред у региону јер то није могуће спровести у дело уколико не осигурате основне економске потребе људи. Надам се да можемо ту да постигнемо некакав договор како бисмо спасили животе и то у складу са нашим интересима - закључио је Бајден.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)