ЏОНСОН МАКРОНУ: Како би било да кобасице из Тулуза не могу у Париз?

Танјуг

13. 06. 2021. у 17:12

БРИТАНСКА влада оптужила је данас лидере Европске уније да имају увредљив став према Великој Британији јер самтрају да Северна Ирска није у потпуности њен део.

ЏОНСОН МАКРОНУ: Како би било да кобасице из Тулуза не могу у Париз?

Foto: Printskrin Youtube

Британија и ЕУ су у сукобу око трговинских аранжмана након Брегзита због којих је британским кобасицама забрањен улазак у Северну Ирску, једини део Британије који се граничи са европским блоком (Републиком Ирском), пренео је АП.

Британски медији известили су да је премијер Борис Џонсон питао француског председника Емануела Макрона када су се јуче састали у енглеском приморском летовалишту Кербис беју како би се осећао ако кобасице из Тулуза не би могле да стигну у Париз.

Медији су истакли да је Макрон одговорио да поређење није успело јер су Париз и Тулуз део исте земље.

Француско председништво није порекло да је Макрон дао изјаву, али је навело да је он објаснио да се Тулуз и Париз налазе на географски јединстеној територији, а Северна Ирска на острву. Председник Француске је желео да нагласи да би ситуација била сасвим другачија и да није прикладно говорити о таквој врсти поређења.

Британски министар спољних послова Доминик Раб рекао је да идеја да Северна Ирска није саставни део Велике Британије не само увредљива, већ има стварни ефекат на становнике Северне Ирске и изазива велику забринутост.

- Можете ли да замислите да смо разговарали о Каталонији, фламанском делу Белгије, северној Италији, Корзики у Француској, као о различтим земљама? - запитао се Раб говорећи за Скај њуз.

- Потребно нам је поштовње и, такође, искрено уважавање ситуације за све заједнице у Северној Ирској - рекао је Раб.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)