СВЕ ДРЖАВЕ ЈЕДНАКЕ: Кина - Прошли дани када су мале групе доносиле глобалне одлуке

Танјуг

13. 06. 2021. у 10:30

КИНА је данас упозорила лидере Г7, окупљене на самиту у Корнволу, да су одавно прошли дани када су глобалне одлуке доносиле мале групе земаља.

СВЕ ДРЖАВЕ ЈЕДНАКЕ: Кина - Прошли дани када су мале групе доносиле глобалне одлуке

Фото Танјуг/АП

На тај начин Пекинг је одговорио најбогатијим земљама света које су тражиле јединствен став у вези са Кином.

 - Одавно су прошли дани када је глобалне одлуке диктирала мала група земаља - рекао је портпарол кинеске амбасаде у Лондону, пренео је Ројтерс.

Став Кине је да су све државе једнаке, без обзира да ли су велике или мале, сиромашне или богате, и да светска питања треба решавати у консултацији са свим земљама, додао је он.

Лидери групе Г7 - САД, Канаде, Британије, Немачке, Италије, Француске и Јапана - желе да искористе самит у одмаралишту Карбис Беј у Корнволу да би свету показали да могу понудити алтернативу растућем утицају Кине.

Они су у суботу подржали нови глобални план помоћи сиромашним земљама за изградњу инфраструктуре, у настојању да одговоре на кинеску иницијативу "Појас и пут".

Како је администрација председника САД Џозефа Бајдена саопштила, лидери групе Г7 одобрили су покретање плана "Изградимо бољи свет" (Б3W), вредан 40.000 милијарди долара, којим би се помогло смањење недостатка инфраструктуре у земљама у развоју, пренео је Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)