ТРЕБА ЛИ ОСВЕШТАТИ И РАКЕТЕ? У Руској цркви води се расправа о томе да ли је благослов "подобан" само за војнике или и за оружје

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

12. 06. 2021. у 22:25

Руководство Руске православне цркве расправљало је недавно о питању о коме се већ дуже време говори у јавности: требају ли се освештавати ракете и иначе оружје које носи атомске бојеве главе?

ТРЕБА ЛИ ОСВЕШТАТИ И РАКЕТЕ? У Руској цркви води се расправа о томе да ли је благослов подобан само за војнике или и за оружје

Архива

У руској јавности о том питању постоји цели спектар мишљења јер једни сматрају да се треба освештавати оружје са којим се брани домовина, други мисле да свештеници требају бринути за војнике, дакле за жива бића, а трећи да није исто освештавати пешадијско наоружање и друго оружје за масовно убијање противника који су такође живи људи. Наравно да у свим ратовима од оружја гину не само војници него и невини цивили.

Одлука о томе могу ли се благословити ракете биће објављена тек после расправе Архијерејског сабора који треба да се одржи у новембру ове године. Од 26. до 28. маја одржано је заседање сабора којем је присуствовао и патријарх Кирил, а затим су неки новинари пожурили да јаве да ће црква престати да освештава оружје.

У РПЦ су брзо реаговали казавши да информације о томе нису тачне. Епископ зеленгорски Сава је објаснио да се благослове људи, дакле војници а не оружје. Оружје може да се попрска светом водом а руски војници се могу благословити.Епископ Сава каже да су неки медији криво писали и говорили како се ракете са атомским главама благослове.

Руководилац Синодалног одељења за односе РПЦ и друштва са средствима масовног информисања Владимир Лејгода објашњава да је предлог текста "О благословењу православних хришћана приликом извршења војничког дуга" озбиљан богословски документ о односу цркве и армије и у њему нема ни речи о благословљењу ракета. Добро упућени тврде да се у том документу неће спомињати оружје за масовно убијање. Може се благословити лично оружје, а све друго се може пошкропити светом водом.

Представник Московске патријаршије при европској организације архимандрит Филип тврди да нема никаквог спомињања типова оружја. На почетку се тај документ звао "О пракси освештавања оружја у Руској православној цркви", и писало је да се не могу освештавати било какви типови оружја за масовно убијање.

И у редовима цркве били су дијаметрално различити ставови о томе треба ли благословити оружје за масовно убијање. За благословљење ракета залагао се председник Синодалног одељења Московске патријаршије за односе са оружаним снагама протојереј Дмитриј Смирнов, који је умро у октобру 2020. Против благословљења ракета је био епископ клински Стефан Привалов. Он је до априла ове године био на челу Синодалног одељења за везе са армијом, али је у пролеће ослобођен те дужности.

Сада је на челу тог одељења за односе са армијом епископ Саватиј Загребељни. Он тврди да би официри били незадовољни ако се прекине пракса освештавања оружја.

Експерти за религију објашњавају да у РПЦ постоји традиција освештавања оружја и тај ритуал има мобилизациони карактер. Уосталом и у молитви се каже "Господе сачувај наше војнике и благослови их да се живи врате својим кућама".

Интересантно је да је 1986. године Синод Руске православне цркве објавио посланицу "О рату и миру у атомском веку" у којој се каже да би у атомском рату који би се претварио у глобални конфликт гинули милиони невиних људи. Мора се знати да је та посланица писана у време када је у свету постојало расположење за смањење атомских арсенала. Представници Московске патријаршије су 70-тих и 80-тих година говорили о апсурдности примене атомског оружја и опасности од "атомске зиме". Сада је међународна ситуација много гора.

Експерти блиски Московској патријаршији истичу да ће у документу који ће бити објављен у новембру бити јасно казано да црква благослови православне војнике који оружјем у рукама бране своју земљу, а не складишта оружја.

Богослови понављају да је убијање ненаоружаних људи, деце и жена грех и недопустиво за хришћане. Кад је реч о атомском оружју, оно је управо намењено да уништава велики број људи и велике објекте у градовима.

"ПРАВОСЛАВНЕ" НУКЛЕРКЕ

Они свештеници који се у Русији залажу да се не благослове ракете са атомским главама истичу да је Русија једина атомска сила у православном свету.

Експерти подсећају на писмо конструктора аутомата, легендарног Михаила Калашњиков, који се обратио патријарху и пожалио му се да га мучи савест што је направио оружје којим је убијено много људи. Тада га је патријарх Кирил утешио тако што је казао да је то оружје употребљено у одбрани домовине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)