ШТА ЋЕ НАТО ТРАЖИТИ ОД БАЈДЕНА? У понедељак самит у Бриселу

Танјуг

11. 06. 2021. у 15:11

ЛИДЕРИ НАТО-а ће у понедељак, на самиту у Бриселу, тражити уверавања од америчког председника Џоа Бајдена да Алијанса може да рачуна на подршку САД, свог најмоћнијег члана, након што је четири године била на удару критика бившег председника САД Доналда Трампа.

ШТА ЋЕ НАТО ТРАЖИТИ ОД БАЈДЕНА? У понедељак самит у Бриселу

Фото: ЕПА

На нешто сведенијем скупу него на прошлим самитима НАТО-ам због рестрикција повезаних са ковидом-19, 30 савезника окупиће се у свом седишту како би договорили реформе за мултиполарни свет настао након завршетка Хладног рата, у којем, како наводи агенција Ројтерс, кинески војни успон представља нови изазов.

- Прва ствар за Бајдена је да се поново посвети колективној одбрани НАТО-а - изјавио је бивши високи званичник НАТО-а Џејми Шеј, који је био на самиту 2018. године на којем је Трамп размишљао о повлачењу САД из тог савеза.

- То само показује колико би лако било да Сједињене Државе окрену леђа алијанси - рекао је Шеј, који је сада у аналитичко-саветничкој организацији "Пријатељи Европе".

Док би Бајден, како се очекује, могао послати традиционалну америчку поруку да европски савезници морају плаћати више за сопствену безбедност, НАТО ће, како наводи Ројтерс, настојати да оде још даље од Трампове спољнополитичке агенде "Америка на првом месту".

- Овај самит са Бајденом би требало да буде сигнал свету да НАТО се вратио. Било је толико буке и било је то тешко време. Али сада заправо можемо разговарати о стварима које су битне, дефинишући безбедносне изазове нашег времена - рекао је један високи европски дипломата у НАТО-у.

Русија, климатске промене, Авганистан и нове технологије биће на агенди једнодневног самита, који ће кулминирати специјалном сесијом лидера.

НАТО, основан 1949. године ради колективне одбране његових чланица и као противтежа Совјетском савезу, обележио је 70.-годишњицу на самиту у Лондону у децембру 2019. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)