МИЛИЈАРДЕРИМА ПОРЕЗ НА НУЛИ?! Најимућнији људи света плаћају мањи намет од већине радника у САД

Д. САВИЋ

09. 06. 2021. у 23:33

НАЈБОГАТИЈИ људи света, укључујући Џефа Безоса, Илона Маска, Ворена Бафета, Џорџа Сороша... не плаћају порез у Америци, а ако то и чине, он је у просеку 15,8 одсто мањи од обавеза "обичних" радника?!

МИЛИЈАРДЕРИМА ПОРЕЗ НА НУЛИ?! Најимућнији људи света плаћају мањи намет од већине радника у САД

Фото Shutterstock

Веб-портал "Пропублика", тврдећи да је имао увид у пореске пријаве неких од најбогатијих људи на свету, открива да власник "Амазона" Безос није платио порез 2007. и 2011. године, као ни "Теслин" шеф Маск 2018. године.

"Пропублика", користећи податке пословног магазина "Форбс", наводи да је богатство 25 најбогатијих Американаца скочило укупно за 401 милијарду долара од 2014. до 2018. године.

Тих година, платили су свега 13,6 милијарди долара пореза.

Користећи легалне пореске стратегије, многи ултра-богати смањују порез скоро на нулу, чак иако се њихово богатство знатно увећава. То чине, како преноси Би-Би-Си, путем добротворних донација, новцем од прихода од инвестиција, али не од зарада.

- Ултрабогати могу заобићи систем на потпуно легалан начин, јер имају велике могућности да пронађу одбитке, кредите и искористе рупе у систему - каже Џеси Ајзингер, уредник "Пропублике".

Док вредност њиховог богатства расте кроз власништво над уделима у њиховој компанији, то се не евидентира као приход. Примера ради, ако акције у компанији коју су основали вреде милијарду долара на почетку пореске године, а на њеном крају нарасту на две милијарде фунти, порез на доходак им је - нула. Јесу двоструко богатији, али прихода - нема!

Једноставно, опорезује се приход, а не богатство.

Богати користе пореске олакшице задуживањем, да би куповали имовину. Будући да не остварују добитке, немају приход за опорезивање.

- Они се задужују код банке по релативно ниској каматној стопи, живе од тога и користе трошкове камата као одбитке на приход - објашњава Ајзингер.

НЕПЛАТИШЕ Џеф Безос, Ворен Бафет и Илон Маск, Фото Танјуг

Председник САД Џозеф Бајден обећао је да ће повећати порез најбогатијим Американцима у оквиру мисије побољшања једнакости и прикупљања новца за улагање у инфраструктуру. Он жели да подигне највишу стопу пореза, удвостручи порез на оно што се зарађује од инвестиција и промени порез на наследство. Међутим, "Пропублика" закључује да, иако би богати Американци плаћали више пореза у складу са предлозима Бајденове администрације, за већину од 25 најбогатијих не би се ништа променило.

У међувремену, Мајкл Блумберг, бивши градоначелник Њујорка, чији су порески детаљи такође у објављеним документима, изразио је забринутост за приватност и најавио да ће искористити "правна средства" да би открио извор "цурења" података. Секретар за штампу Беле куће Џен Псаки рекла је да је "свако неовлашћено откривање поверљивих владиних информација" незаконито, ФБИ и пореске власти су покренуле истрагу, али "Пропублика" не хаје већ најављује нове детаље наредних недеља.

НОВА ПРАВИЛА ЗА ГИГАНТЕ

Министри финансија Групе седам (Г7) најбогатијих земаља света - САД, Британије, Француске, Немачке, Канаде, Италије и Јапана - договорили су се око "минималног светског пореза" на фирме од најмање 15 одсто. Тако компаније чији су власници управо најбогатији људи света више неће моћи да избегавају плаћање пореза тако што региструју приходе у земљама са ниском стопом опорезивања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)