ИТАЛИЈА ПЛАНИРА ДАВАЊЕ ТРЕЋЕ ДОЗЕ ВАКЦИНЕ: План је да до септембра буде имунизовано 80 одсто популације

М.Остојић, од сталног дописника, Рим

09. 06. 2021. у 15:38

ИТАЛИЈА је планирала да до краја септембра вакцинише 80 посто популације, значи 54,3 милиона становника подразумевајући и оне између 12 и 15 година (за које је сада одобрена само вакцина Фајзер) и већ се размишља у складу са разрађеном одлуком ЕУ да се покрије не само квантитет вакцина за свеукупну популацију у борби против пандемије већ и да се почне правити значајна резерва вакцине за трећу дозу "јер се не зна још колико дуго траје имунитет од прве две дозе а с обзиром на новопридошле варијанте корона вируса".

ИТАЛИЈА ПЛАНИРА ДАВАЊЕ ТРЕЋЕ ДОЗЕ ВАКЦИНЕ: План је да до септембра буде имунизовано 80 одсто популације

Још један случај давања више доза вакцине у Италији / Фото ЕПА

Ово је порука са објашњењем грађанима коју је упутио генерал Франческо Фиљуоло комесар за ванреднио стање Ковида-19.

Италија примењује четири врсте вакцине: Фајзер, Модерна, АстраЗенека и Џонсон и Џонсон.

До данас је у Италији вакцинисано укупно 38.784.207 првом и 13.338.891 другом дозом. Колективни имунитет ће се стећи када буде вакцинисано 70 посто становништва, а рачуна се да ће до краја септембра бити 80 посто вакцинисаних, односно осам од десет грађана, јер су млади од дана почетка имунизације жељни дружења на летњем одмору или у дискотекама показали изузетно интересовање за вакцинисање.

Да би у будућности све протицало лакше и без непознаница каквих је било током досадашње фазе имунизације, за примање треће дозе планира се премештање локација вакцинисања на много више дестинација из садашњих пунктова за имунизацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)