АПЛИКАЦИЈА РАЗОТКРИЛА МАФИЈУ: Ухапшене стотине криминалаца из 18 земаља

Д. Д. С.

08. 06. 2021. у 15:31

КРИМИНАЛЦИ из 18 земаља су ухапшени јер су користили апликацију АНОМ коју је покренуо ФБИ и преко које су праћене њихове поруке. У акцији која је трајала три године широм света ухапшено је стотине криминалаца, чланови банди, аустралијске мафије, азијских кланова и озбиљних организованих криминалних група, саопштиле су безбедносне агенције. Заплењени су дрога, оружје и велике количине новца у готовини.

АПЛИКАЦИЈА РАЗОТКРИЛА МАФИЈУ: Ухапшене стотине криминалаца из 18 земаља

фото: ПУК

Операција, којом су руководили Аустралија и ФБИ, изведена је, како преноси британски Би-Би-Си, тако што су међу криминалне групе тајно дистрибуирали апликацију АНОМ преко које је полиција пратила преписке, а да криминалци то нису знали.

Хокан Ајак, шеф нарко картела који се налази у бекству, био је кључна личност целе акције, јер је нехотице препоручивао сарадницима да користе апликацију коју је добио од прикривених полицијских доушника.

- Морате да познајете криминалца да дођете у посед таквих телефона. Ти уређаји не звоне, нити могу да приме имејл. Можете да комуницирате само са другима на истој платформи - објаснили су полицајци. Инспектори су имали прилику да читају милионе порука чим се пошаљу. - Једино о чему мисле су дрога, насиље и како да се обрачунају међусобно, како да убију невине људе, то је читава лепеза таквих ствари - рекао је начелник аустралијске федералне полиције Рис Кершо. Ова акција је била историјска и по броју укључених полицајаца - 4.000 само у Аустралији. Око 9.000 полицајаца је укупно радило широм света. Током 2020. у Европи је ухапшено више од 800 људи који су користили такође шифровани начин дописивања преко апликације ЕнкроЧет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)