ОСАМ МИЛИОНА ДОЗА СПУТЊИКА ВЕ МЕСЕЧНО: Бразил планира да производи велике количине руске вакцине и извози их у Латинску Америку

Новости онлајн

05. 06. 2021. у 19:05

БРАЗИЛ намерава да месечно производи осам милиона доза руске вакцине против вируса корона "Спутњик Ве“.

ОСАМ МИЛИОНА ДОЗА СПУТЊИКА ВЕ МЕСЕЧНО: Бразил планира да производи велике количине руске вакцине и извози их у Латинску Америку

Руска вакцина

Вакцине би могле да се извозе у земље Латинске Америке, рекао је амбасадор Бразила у Русији Товар да Силва Нуњес.

- Као што знате, почели смо производњу ‘Спутњика Ве’ у Бразилу. Она ће моћи да се примењује не само у Бразилу него ће моћи да се обезбеде испоруке за друге земље, на пример, државе Латинске Америке - рекао је амбасадор.

Упитан да ли види неке политичке елементе у томе што је бразилски регулатор „Анвиса“ у априлу одбио да изда дозволу за руску вакцину и због чега је процедура толико трајала, амбасадор је рекао да је то нормална процедура.

- Експерти траже све неопходне информације од произвођача, да их проуче, све то се не дешава одмах и зависи од доста околности. Уверен сам да управо они треба да одређују какве су им информације потребне - рекао је он и додао да се политичари у ту ситуацију не мешају.

Раније данас је саопштено да је Колегијални савет Националне агенције за санитарни надзор Бразила (Анвиса) одобрио увоз и хитну примену руске вакцине, истовремено одобривши низ ограничења.

Како је саопштио директор Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев прве партије „Спутњика Ве“ биће испоручене Бразилу у јулу. Према његовим речима Бразил ће постати најмногољуднија земља Јужне Америке која је одобрила употребу овог препарата.

Подсетимо, руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“, коју производи Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, одобрена је у већ 67 земаља са укупном популацијом од преко 3,4 милијарде људи. „Спутњик Ве“ заузима друго место у свету по броју одобрења која су дали владини регулатори.

Ефикасност вакцине износи 97,6 одсто на основу анализе података о 3,8 милиона вакцинисаних држављана Русије, што је више него што је претходно објавио медицински часопис „Лансет“ (91,6 одсто).

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)