ТАЈНА КЛАУЗУЛА ЗА НАБАВКУ ВАКЦИНА: Фармацеутске компаније уцениле ЕУ - одобравају поклон или продају цепива

Танјуг

05. 06. 2021. у 11:57

У УГОВОРИМА између Европске уније и великих фармацеутских кућа које су произвеле антиковид вакцину постоји тајна клаузула која намеће обавезу да земља која жели поклонити или продати вишак лека мора тражити одобрење произвођача, пише италијански “Манифесто”.

ТАЈНА КЛАУЗУЛА ЗА НАБАВКУ ВАКЦИНА: Фармацеутске компаније уцениле ЕУ - одобравају поклон или продају цепива

Фото: Depositphotos

Према писању листа, ЕУ је наручила од произвођача 4,4 милијарде доза вакцина, што значи да се сваки њен грађанин, укључујући и новороодзенчад, може пет пута вакцинисати.

Та количина вакцина би била довољна да се имунизира добар део човечанства, али земље чланице ЕУ не смеју поклањати нити продавати вишак лека, јер произвођачи то могу блокирати у зависности од њихових комерцијалних планова.

То даје произвођачима енормну моћ да контролишу тржиште вакцина, чак више него што је то могуће поседовањем патената, пише лист и подсећа да је то апсурд будући да су ЕУ и САД уложиле 10 милијарди јавног новца у истраживање и прављење вакцина.

"Манифесто" пише о истраживању које је спровела међународна група истраживача “Медицински закон и политика” (Medicines Law and Policy) који су анализирали доступне делове уговора између ЕУ и фармацеутских кућа.

-Оставити вирус да се слободно шири у најмногољуднијим земљама као што су Индија, Бразил или Јужна Африка повећава ризик да се развије нова варијанта вируса.То је веома могуће, јер месечно вирус мутира најмање два пута, а то значи да се свет неће ни лако ни брзо решити пандемије и да ће у случају појаве нових мутација, владе бити принуђене да купују нове дозе вакцина од произвођача, закључује лист “Манифесто”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)