НОВА ПРАВИЛА ЗА УЛАЗАК У ГРЧКУ? Сви се питају хоће ли се прихватити антигенски тест и да ли ће се мењати услови за децу

Novosti online

01. 06. 2021. у 13:42

ДИРЕКТОР Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић каже за РТС да се нова правила грчких власти за путовања могу очекивати за неколико дана.

НОВА ПРАВИЛА ЗА УЛАЗАК У ГРЧКУ?  Сви се питају хоће ли се прихватити антигенски тест и да ли ће се мењати услови за децу

Фото Д. Митић

За сада остаје да деца старија од пет година за улазак у Грчку морају да имају негативан пи-си-ар тест. Надамо се да ће ускоро моћи да се уђе и са негативним антигенским тестом, рекао је Сеничић.

После скоро годину и по дана поново се планирају путовања, границе Европе се полако отварају. Грчка једном недељно објављује нову листу правила за улазак у земљу.

Најновији сет донет је у суботу, а за грађане Србије правила се нису много променила.

Нова-стара одлука, која ће важити за српске држављане до 7. јуна, јесте да деца старија од пет година морају да имају негативан пи-си-ар тест.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић каже за РТС да се са грчким министром интензивно разговара о томе да та граница буде померена на минимум 10 или чак 12 година и да то треба очекивати најкасније средином или крајем овог месеца. 

Према његовим речима, епидемијска ситуација у Грчкој није сјајна, очекивао се већи пад броја заражених и због тога остаје ова граница за децу од пет година.

Наводи да се нова правила грчких власти могу очекивати за неколико дана, 6. или 7. јуна.

Очекујемо да ће Грци прихватити антигенске тестове 

 - Такође, имамо ситуацију са негативним антигенским тестом који још није уведен као алтернатива пи-си-ар тесту, али надамо се да ће то бити, имамо уверавања да ће то бити веома брзо - рекао је Сеничић.

Зелени сертификат код нас већ функционише, наводи Сеничић и додаје да он није неопходан за улазак у Грчку.  - И даље границу можемо прећи са другим папирима, са сертификатима о вакцинацији или о пи-си-ар тестирању - рекао је директор Јуте.

Добра вест је, каже, да од јуче сви могу да изваде "зелени сетрификат" у поштама Србије.

Сеничић напомиње да и потврда о прележаној корони може да помогне при преласку границе.

 - Ако сте прележали корону, то се потврђује или позитивним пи-си-ар тестом који је урађен када је дијагностикована болест и који не сме бити млађи од два месеца, а ни старији од девет месеци. Исти случај је и са антигенским тестом -  рекао је Сеничић.

Грци су задржали право да насумично тестирају путнике на граничним прелазима.

 - До сада је било осамдесетак наших путника, у Грчкој је тек пар хиљада људи. Најчешће се из једног аутобуса проверава двоје или троје људи. Не дешава се тако често - додао је Сеничић.

За сада није било позитивних приликом тих тестирања.

Шта ако се разболите 

Иначе, Грчка је уз Црну Гору једина земља која подмирује комплетне трошкове лечења уклолико се разболите. 

 - Уколико се разболите, бићете смешени у карантински простор о трошку државе - истакао је Сеничић.

Ако путујете авионом, нема ограничења, иста је процедура, иста је документација потребна и по доласку на аеродром обавља се насумично тестирање.

 - Оно што је разлика и оно што је важно, јесте да је у повратку потребан негативан пи-си-ар тест за наше грађане који нису вакцинисани, или ћете преузети уверење о карантину, а онда током карантина урадити тестирање и изаћи из њега - рекао је Сеничић.

Гранични прелази имају различито радно време. Тако прелаз Евзони ради од 7 до 23 сата по грчком времену, а прелаз Промахонас нон-стоп.   

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)