ЧЕСИ МОЛЕ РУСИЈУ ДА ИХ УКЛОНИ СА СПИСКА: Москва јасно рекла које земље су непријатељске, Кулбанек реаговао

Новости онлине

31. 05. 2021. у 19:03

ПРАГ сматра формирање списка „непријатељских земаља“ у Русији у супротности са Бечком конвенцијом о дипломатским односима, изјавио је министар спољних послова Чешке Јакуб Кулбанек.

ЧЕСИ МОЛЕ РУСИЈУ ДА ИХ УКЛОНИ СА СПИСКА: Москва јасно рекла које земље су непријатељске, Кулбанек реаговао

Фото: Депоситпхотос

- Ради смањења напетости у билатералним односима Чешка позива Русију да се уздржи од помињања Чешке као земље која води непријатељске акције против Русије и повуче предузете мере - наводи се у саопштењу објављеном на сајту чешког Министарства спољних послова.

Према његовим речима, без искључивања земље са овог списка немогуће је вратити се нормализацији односа са Москвом.

Средином априла Чешка је оптужила руске обавештајне службе за организацију експлозије у Врбјетицама 2014. године у којој су погинуле две особе. Москва је тврдње назвала нечувеним и неоснованим.

Праг је после тога протерао 18 запослених у руској амбасади. Као одговор на то, руско Министарство спољних послова прогласило је 20 чешких дипломата за персоне нон грата. Кремљ је навео да је инцидент у великој мери наштетио односима двеју држава.

После тога је руска влада одобрила списак непријатељских земаља, на којима се налазе Чешка и Сједињене Америчке Државе. Документ, између осталог, уводи ограничења у раду дипломатских институција.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)