РУСИЈА НЕМА ЗАБРАЊЕНИХ ТЕМА СА АМЕРИКОМ: Лавров - И ми имамо вредности на којима је изграђена наша држава

Новости онлајн

31. 05. 2021. у 16:20

МИНИСТАР спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је Русија спремна да са америчком страном разговара о теми људских права, као и да не постоје забрањене теме.

РУСИЈА НЕМА ЗАБРАЊЕНИХ ТЕМА СА АМЕРИКОМ: Лавров - И ми имамо вредности на којима је изграђена наша држава

Фото: ЕПА

- Ако се добро сећам, председник (Џо) Бајден је рекао да ће обавезно покренути тему људских права у контактима са лидером Кине и са нашим председником, јер је, како је објаснио, на људским правима, на тим вредностима установљен целокупан амерички државни систем и они не могу да игноришу ова питања - рекао је Лавров током конференције за новинаре након састанка са португалским колегом, одговарајући на захтев да прокоментарише изјаву америчког председника Џозефа Бајдена да жели да на предстојећем билатералном самиту разговара о питањима људских права у Русији.

- По овој логици и ми имамо вредности на којима је изграђена наша држава, наше друштво и које предвиђају придржавање прилично озбиљних принципа, а које у пракси нарушавају наше западне колеге. Стога смо спремни да разговарамо, немамо никакве забрањене теме. Разговараћемо о свему што сматрамо неопходним и бићемо спремни да одговоримо на питања која постави америчка страна. То се односи и на људска права - истакао је руски министар.

Лавров је такође рекао да ће руска страна бити спремна да разговара о свему, укључујући проблеме који постоје у Сједињеним Америчким Државама.

- Ми, на пример, са великом заинтересованошћу пратимо прогон оних лица која су оптужена за нереде 6. јануара ове године. Заиста се дешава много занимљивих ствари, укључујући са становишта људских права, са становишта права опозиције, са становишта заштите интереса опозиције - додао је Лавров.

Састанак председника Русије и САД планиран је за 16. јун у Женеви. Раније је портпарол Беле куће Џен Псаки саопштила да ће Бајден на састанку са својим руским колегом разговарати о стратешкој стабилности, Украјини и Белорусији.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)