ЗАКУВАЛО У КИНЕСКОМ МОРУ: Пекинг упозорио "савезнике" да не "вежбају" око тајванског теснаца

Д. ВУЈИЧИЋ

30. 05. 2021. у 14:57

НАКОН управо завршених заједничких ратних игара које су САД, Јапан, Француска и Аустралија одржале у Источнокинеском мору у близини југозападне обале Јапана, Кина се посебно обрушила на великог регионалног суседа Аустралију, називајући њену војску "слабом" и "безначајном" у тренутку када су две земље у тешком трговинском и дипломатском спору.

ЗАКУВАЛО У КИНЕСКОМ МОРУ: Пекинг упозорио савезнике да не вежбају око тајванског теснаца

Фото Кинеска војска

"Глобал тајмс", државни кинески лист на енглеском објавио је чланак, у којем је "аустралијска војска преслаба да би била достојан противник Кине" и запрећено је да "ако се усуди да се умеша у војни сукоб, на пример код тајванског теснаца, аустралијске снаге ће бити међу првима на удару".

Фото Кинеска војска

- Аустралија не сме да помисли да се може сакрити од Кине ако буде провоцирала - наставља се у извештају уз претње.

- Аустралија је у домету кинеске конвенционалне балистичке ракете средњег домета опремљене бојном главом ДФ-26 - каже се у "Глобал тајмсу".

НЕВИДЉИВИ ИЗ ПЕКИНГА

Најновије издање једног кинеског часописа открило је нове компјутерски генерисане слике стратешког бомбардера "ксиан Х-20" следеће генерације. Невидљиви бомбардер има дизајн летећег крила сличан америчком "Б-2 спирит". Главна карактеристика Х-20 је међуконтинентални домет и способност ношења нуклеарног оружја за ударе на Гвам и друге кључне војне базе на Тихом океану.

Фото Кинеска војска

Предност авиона је у томе што би могао нападати попут стратешког бомбардера, погађајући циљеве на великој удаљености. Када Х-20 буде оперативан, вероватно ће носити хиперсонично оружје за лансирање из ваздуха које би проширило домет удара летелице.

Управо завршене заједничке вежбе јапанских, америчких, француских и аустралијских трупа, за које се тврди да "служе као фактор одвраћања за Кину", само су симболичне и од малог војног значаја, јер су вежбу саставили учесници који имају другачији дневни ред или су преслаби, оценили су кинески стручњаци. Када је у питању Јапан, који је био у фокусу кинеских медија, упозорено је да се не дозволи да његов историјски "милитаризам оживи".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)