БАЈКЕ ЕВРОПЕ КАО ПРЕД ПЕТИ ОКТОБАР: Само да падне Лукашенко, одмах дајемо три милијарде евра Белорусији

Novosti online

29. 05. 2021. у 16:14

ЕУ спремна је да да Белорусији три милијарде евра ако се са власти макне председник Александар Лукашенко и "спроведе демократска транзиција", рекао је Жозеп Борељ, високи представник ЕУ-а за спољну и безбедносну политику.

БАЈКЕ ЕВРОПЕ КАО ПРЕД ПЕТИ ОКТОБАР: Само да падне Лукашенко, одмах дајемо три милијарде евра Белорусији

Фото: ЕПА

Европска комисија је у петак саопштила како је представила Већу план о економској подршци  "будућој демократској Белорусији".

- Тиме желимо да искажемо преданост људима у Белорусији. Тај план ће бити активиран када Белорусија отпочне транзицију према демократији, не пре тога - изјавио је Борељ у Лисабону где је учествовао на незваничном састанку министара обране ЕУ-а.

- Лукашенко није одушевљен том идејом - додао је он.

Пакет од три милијарде евра укључује бесповратни новац и кредите како би "Белорусија стабилизовала своју економију и реформисала институције", саопштено је из Европске комисије. Новац би дошао из различитих извора унутар ЕУ-а.

ЕУ намерава да појача санкције ЕУ после инцидента са Рајаеровим авионом и хапшења опозиционог активисте Романа Проташевича.

Подсећамо, приче о новцу из Европе који "само чека на граници да падне тадашњи председник Слободан Милошевић", биле су актуелне и пред пети октобар 2000. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)