ПУЦЊАВА НА ДАН ОБЕЛЕЖАВАЊА СМРТИ ЏОРЏА ФЛОЈДА: Људи беже од метака, траже склониште (ФОТО)

Танјуг

25. 05. 2021. у 22:10

ГОДИШЊИЦА смрти Џорџа Флојда, Афроамериканца коме је полицајац нанео смртоносне повреде тако што му је држао колено на врату, обележена је данас минутом ћутања на месту где је Флојд преминуо, али и пуцњавом у Минеаполису.

ПУЦЊАВА НА ДАН ОБЕЛЕЖАВАЊА СМРТИ ЏОРЏА ФЛОЈДА: Људи беже од метака, траже склониште (ФОТО)

Фото: Танјуг/АП Пхото

Флојдова сестра Бриџет и остали чланови Флојдове породице су се прикључили градоначелнику Џејкобу Фреју, грађанима и активистима у централном парку у 13.00 по локалном времену, које је одредио демократски гувернер државе Минесота Тим Волц.

Волц је рекао да "истинска правда" за Џорџа Флојда може доћи само ако се "размонтира системски расизам".

Минут ћутања је одржан у Њујорку, док је у Лос Анђелесу одржан скуп у знак сећања на Флојда.

У свету скупови на годишњицу смрти Флојда одржани су у Грчкој, Шпанији и Немачкој.

На раскрсници где је Флојд умро био је планиран породично-пријатељски улични фестивал, али је неколико сати пре тог догађаја дошло до пуцњаве на истом месту.

Снимак агенције АП са раскрсница 38. Улице и Чикаго авеније, незванично назване Трг Џорџа Флојда, приказује уплашене људе како трче тражећи заклон након што су испаљени хици.

Полиција се обратила наводећи да се касније у оближњој болници појавио мушкарац са ранама од ватреног оружја и додала да власти верују да је он повређен током пуцњаве на тргу.

Повређени је био у критичном стању, али су лекари оптимистични по питању његовог опоравка.

Извештац агенције АП је јавио да је испаљено око 30 метака у блоку источно од раскрснице те да су се видели разбијени прозори.

Полиција је саопштила да су очевици видели возило које се брзо удаљава са места инцидента, али до вечерас нико није притворен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)