СТРАТЕГИЈА САД ЈЕ ДА ДЕМОНИЗУЈЕ МУСЛИМАНЕ: Ердоган упозорава - Исламофобија је све присутнија на Западу

Танјуг

25. 05. 2021. у 20:18

ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган упозорио је данас на забрињавајући раст исламофобије и антимуслиманског расположења које је, како каже, све присутније на Западу, а које подржавају десничарске структуре у ЕУ.

СТРАТЕГИЈА САД ЈЕ ДА ДЕМОНИЗУЈЕ МУСЛИМАНЕ: Ердоган упозорава - Исламофобија је све присутнија на Западу

Фото: Presidential Press Service via AP, Pool/ЕПА

- Исламофобија и антимуслимански наратив се шире као ћелије рака у многим деловима света, посебно на Западу - рекао је Ердоган у говору на првом симпозијуму о питању исламофобије одржаном у Анкари.

Како каже, толерантна политичка клима под изговором слободе говора помогла је симпатизерима крајње деснице да добију подршку за своја насилна деловања.

Осим тога, турски председник је истакао да су они који су некада циљали јеврејску заједницу сада претворили муслимане у главну мету, преноси Клиx.ба.

- Нови расизам усмерен против муслимана заправо представља непријатељство против ислама упркос напорима западних друштава да га ублаже називом ''исламофобија" - истиче Ердоган.

Он је посебно критичан био према САД-у те је истакао како је политика ове државе довела до пораста нетрпељивости према муслиманима у свету.

- Стратегија САД-а да демонизије муслимане након 11. септембра послужила је као окидач бројним антимуслиманским покретима који су већ постојали у многим структурама западне цивилизације. Морамо мобилизовати све политичаре, интелектуалце, медијске раднике као и религијске званичнике у борби против оваквог понашања - рекао је Ердоган.

На крају, турски председник је поручио како се свет против исламофобије мора борити успостављањем заједничких механизама који ће донети сигурност и мир за све људе у свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)